Ett löfte om att agera

Nu går vi in i 2015 och jag har en önskan om att vi alla gör vårt bästa med att ta vårt eget ansvar gällande mobbning och psykisk ohälsa under detta året. Tänk på att om du agerar kan detta rädda liv och göra så den där ensamma personen valde livet istället för döden. Vi vill gärna låta någon annan ta ansvar, men vi ser resultat på att detta inte förändrar något. Det är inte förrän vi själva tar ett eget ansvar som vi kan se förändringar. Vi måste alltid börja med oss själva. Vad kan vi göra för att ta eget ansvar?

 • Säg hej till någon som du annars inte säger hej till eller som sitter ensam
 • Ta dig tid till att lyssna om någon behöver prata, döm inte och reflektera kring det du hört inför personen så den får bekräftat att du lyssnat och uppfattat det rätt
 • Bagatellisera inte andras känslor
 • Markera när någon beter sig oacceptabelt och stå upp för den utsatte, vågar du inte själv så försök hitta andra som vill stå upp för den utsatte. Tillsammans är vi starka!
 • Se till så att du får vara dig själv, gå din egen väg och respektera andras val
 • Anmäl kränkningar och hot på internet, oavsett om det gäller dig eller någon annan
 • Starta event, föreningar, grupper och annat som står upp för att ingen ska behöva bli kränkt
 • Se det friska hos personer som lider av psykisk ohälsa, man ÄR INTE sjukdomen, man är en människa som lider av sjukdomen och som behöver inse att den har friska sidor hos sig själv.
 • Tänk på att som vuxen är man förebild för unga, det du gör, gör även de unga.
 • Stöd verksamheter som jobbar med att förebygga psykisk ohälsa och mobbning, tex Bris, SHEDO, Föreningen Tilia och Suicide Zero.
 • Tänk på att vara publik, är att delta i mobbning

Om exakt en vecka börjar jag praktisera på Capio Anorexi Center i Sollentuna. Det kommer bli spännande och givande veckor framöver för mig. Jag kommer i kontakt med många unga med ätstörningar och nu vill jag öka mina kunskaper inom det området ännu mer. Jag vill även få en bra bild på hur man behandlas. Det är ju tyvärr en vanlig konsekvens av mobbning att hamna i en ätstörning.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Ett löfte om att agera

 1. Ida skriver:

  Du och din blogg är GRYM! Der är så himla synd att främst lärare ofta inte ser mobbningen och att man som mobbad väldigt sällan vågar säga ifrån, man är rädd för att bli dömd eller att någon ska neka att man blir mobbad, det känns som om att även lärarna inte bryr sig, men det är faktiskt ofta dem inte ser och det är därför man måste utbilda främst lärare i förebyggande syfte. 🙂 precis som du själv säger, man måste säga ifrån och hjälpa till redan idag för imorgon kanske det är försent

  • Björn Hultman skriver:

   Tack, kul att du tycker det 🙂 Ja, utbildning behövs verkligen hos både lärare, elever, rektorer och politiker inom ämnet. Allt för många elever blir förminskade, bagatelliserade och dåligt bemötta av vuxna. Det är oacceptabelt och det kan vi sätta stopp för.

 2. Louise skriver:

  Detta är en underbar blogg.
  Du skriver om så kloka saker och allt är ju sant.¨
  Att säga något dumt till någon är precis som ett slag i magen.
  .
  Jag skrev även om just näthat och mobbning på min blogg.
  Du får gärna kika in 🙂

 3. Manda skriver:

  Hej, vilken härlig blogg du har! Man märker hur mycket du brinner för detta ämne. Är så avundsjuk på att det finns så många bra och intressanta föreningar i Sverige som man kan engagera sig i, här i Finland ligger vi lite efter oså får man ingen information om vad som finns.. Din utbildning låter också väldigt intressant och givande! Hoppas du får många nya insikter från din praktik. Ha det bra! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s