Välkommen 2018

Under 2017 har psykisk ohälsa fått mer utrymme och fokus. BRIS kom i början av året ut med en stor rapport, där de bland annat ville få fram att BUP behöver bli bättre samt att barn och unga slussas mellan olika myndigheter utan att någon riktigt har helheten. Vi fick även information av regeringen att det ska läggas mer pengar på psykisk ohälsa, bland annat till BUP och psykiatrin samt elevhälsan. Hur de pengarna kommer användas i de olika myndigheterna återstår att se, eftersom det är upp till landsting och kommuner.

Under hösten startade även organisationen SHEDO upp en chatt för de med självskadebeteende för att få hjälp/stöd/vägledning. Organisationen Suicide Zero har under året presenterat två nya ambassadörer (Magnus Skogsberg och Richard Magyar). Vi får heller inte glömma den fantastiska dokumentärserie SVT gjorde om självmord, ”30 liv i veckan” som faktiskt även vann en kristall. Helt enkelt har psykisk ohälsa legat i fokus under året, precis som jag för exakt 1 år sedan skrev/önskade att fokuset skulle ligga.

Under året har även fokuset legat på hur tjejer/kvinnor blir illa behandlade av män. Vilket både hör ihop med mänskliga rättigheter, värdegrundsfrågor, normer och attityder. Vi får heller inte glömma det terrordåd Sverige drabbades av i april, som även det går att koppla till dessa ämnen. För mig var det en tidsfråga innan en sådan sak skulle ske, med tanke på hur lite förebyggande arbete det görs i samhället. Det har även diskuterats en hel del om boken ”Omgiven av idioter” som handlar just om sådana saker som jag jobbar med, gruppdynamik, människors olikheter och beteenden.

Personligen har jag jobbat på två skolor under året, där båda skolorna lät mig gå för att vi inte kunde komma överens om hur man skulle jobba med eleverna och man ansåg att jag fokuserade på ”fel”saker. Vilket även talar en hel del om hur illa ställt det är på skolor. Jag har gjort lite intressanta volontäruppdrag för BRIS och även var med på deras kongress som regionombud.  Jag har varit med i valberedningen för Suicide Zero. Jag avslutade året med att skapa en ny logga och tröja, för framtidens arbete.

Vad behöver vi fokusera på under 2018? Det behöver skapas rutiner på arbetsplatser och skolor kring metoo, men störst fokus behöver ligga på attitydförändring kring det. Elevhälsan behöver ta mer plats på skolor och utöka kompetensområden som sällan finns. Kurator tjänsterna behöver ökas i % om vi överhuvudtaget ska kunna klara av bristerna på skolorna. Det behövs hållas utbildningar i bemötande för personal som jobbar med barn och unga. Skolorna måste göra mer utrymme för värdegrundsfrågor och förebyggande arbete, som det även enligt skollagen står att de ska göra. Det räcker inte med en temadag per läsår eller liknade, det måste finnas med i tanken varje vecka på olika sätt. Fokuset behöver även ligga mer på feministiska frågor, då det faktiskt är pinsamt hur lite samhället kommit kring jämlikhet.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s