Lägg fokus på samhällsproblem 2017

Det finns några saker jag verkligen önskar att det läggs fokus på under 2017 och det handlar om psykiatrin. Vi betalar för hälso och sjukvård via skatter och ändå läggs så pass lite pengar och fokus på psykiatrin i landet. Ni som inte är anhörig eller själv varit inne i psykiatriträsket borde under året ta reda på hur illa det faktiskt är. Antalet personer som jag får kontakt med som berättar hur illa det ser ut, fortsätter växa. Det är berättelser om hur personal inom psykiatrin förminskat, skämtat, ignorerat, bagatelliserat, skuldbelagt och ifrågasatt patienter. Det är även berättelser om hur man skickas hem från psykakuten efter ett självmordsförsök, trots att sjukhusen har skyldighet att agera när det finns fara för sitt eget eller andras liv. Det finns även berättelser om hur man skrivits ut, utan att ens få någon vård eller behandling alls. Det finns tyvärr allt för många fall där man gjort självmordsförsök efter självmordsförsök, utan att någon inom sjukvården agerar. Jag är både bekymrad och oroad för att man inte ser några större framsteg under åren kring detta.

Under det kommande året behövs fokuset ligga på att anställa personal som har kompetens, erfarenhet och utbildning för att bemöta och behandla psykiskt sjuka personer. Det behövs fler utbildningar för att öka kunskapen om psykiska diagnoser och hur man ska bemöta personer med det. Det behövs erbjudas mer terapi/samtal för de som mår psykiskt dåligt och faktiskt lägga fokus på metoder som fungerar, så som KBT och DBT. Myterna och fördomarna kring psykisk ohälsa behöver även suddas bort.

Men sen finns det eldsjälar, föreningar, organisationer och personal som faktiskt visar precis det som behövs. Det är fantastiskt att dessa finns och lägger både tid och energi på det som behövs. Vi har tex Föreningen Tilia, SHEDO, Suicide Zero, Mind, personer som är stödperson inom psykiatrin, Föreningen tillsammans, Ångestpodden, Föreningen storasyster, Maskrosbarn m.m. Eftersom det är ett samhällsproblem, så ska inte detta ligga på enskilda eldsjälars ansvar, utan allas ansvar. Inte minst politikers ansvar. Vi går nu in på 2017 och får hoppas att det under året vänder, för annars kommer vi få katastrofala följder (som om att inte 1500 personer vore nog som tar livet av sig varje år).

Personligen fortsätter jag under 2017 att stödja, lyssna och hjälpa unga om mår dåligt samt försöker stabilisera mig på mitt jobb som Socialpedagog.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Lägg fokus på samhällsproblem 2017

  1. Pingback: Välkommen 2018 | mobbning och psykisk ohälsa bland unga

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s