Vikten av att våga stanna kvar i samtalet

Nu har sista avsnittet av dokumentärserien 30 liv i veckan sänts. En dokumentär där man får följa anhöriga, personer som gjort självmordsförsök och experter. Många har diskuterat och sågat serien, de flesta av dem har inte tillräckligt med kunskap. Det är ju ett utav bevisen på att serien behövs, är viktig och kan göra skillnad. Men vi måste komma ihåg att det är vi tillsammans som gör skillnad, det är vi som ska göra jobbet, inte serien. Serien är bara en vägledare och kunskapsspridare. Det är nu arbetet börjar! Oavsett vad du jobbar med, så är du en medmänniska och kan göra skillnad. Men vården har en väldigt viktig roll också.

I sista avsnittet nämns några åtgärden kring hur vi generellt kan förebygga självmorden. Det nämns om att lyfta frågan i skolor genom att ha det på schemat, sätta upp staket vid broar, våga stanna kvar i ett djupt samtal, att det behövs mer pengar som satsas kring detta, psykiatrin måste bli bättre, att bemötandet måste bli bättre mm. Det nämns även om att regeringens nollvision har hittills varit ord utan handlingar. Där Gabriel Wikström (folkhälsominister) beklagar sig över resultatet, men har inga konkreta åtgärden att komma med. Däremot kom regeringens vårbudget med uttalanden om att det ska satsas 100 miljoner extra inom BUP och psykisk ohälsa bland unga. Vilket är jättebra, men frågan är vad lägger man dem pengarna på inom området? Och vad händer med förebyggande insatser?

Serien har generellt ett lugnt och bra tempo, vilket gör att man hinner ta in känslor, man hinner reflektera över vad som sägs i programmet. Det jag hade önskat mer av är att visa verksamheter, skolor och arbetsplatser som lyfter frågan och är goda förebilder. En polis pratade om hur de bemöter personer med självmordstankar, men det behövs fler goda exempel bland annat för att förstå hur vardagligt det är. I Stockholm finns det en bil som åker på larm vid självmordsförsök.

Tack till alla medverkande, till redaktionen och modiga eldsjälar. Jag är för övrigt stolt medlem/volontär för Suicide Zero. Bli det du med här. 

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s