Svar på frågor av mig i från ungdomar.se

bloggbok nr 2

Fråga:
Det enda jag tänker på är hur jag ska gå tillväga för att begå självmord. Vad ska jag göra?
Svar:

Det är viktigt att du försöker hitta något ljus i livet hos dig. Kanske har du en familj eller vän som bryr sig, kanske har du en idrott som du brinner för. Du ska veta att självmord är ingen lösning, men förstår att du tänker och känner så. Du ska veta också att vid ett självmord ska de närstående leva resten av sitt liv med dåligt samvete, sorg och frågor de aldrig hann få svar på. De ska genomgå ett rent helvetet, men förstår att du kanske inte riktigt tänker på dom på det sättet.

Självmordstankar måste man ta på allvar. Jag tycker du ska vända dig till en psykiatriskt öppenvårdsmottagning eller kanske ungdomsmottagningen kan hjälpa dig. Du måste även hitta något som stimulerar tankarna på helt andra grejer, det kan va musik eller film eller kanske en promenad. Du kanske kan ringa en vän och prata av dig lite av tankarna du har just då. Jag tycker även du ska testa att ta medicin mot depression. Du har inte angivit hur mycket hjälp du hittills fått.

Du ska veta en sak, jag har varit i de mörkaste träsken, men idag lever jag ett helt annat liv. Man måste hitta vilja till att bli fri ifrån tankarna och du har i alla fall lite av det, eftersom du skrev frågan. Maila mig när du känner för det!

Fråga:
Hej Björn. När jag var mindre så mobbade jag flera personer, jag kan inte riktigt säga varför och jag kan inte komma på något som skolan kunde gjort för att få mig att sluta heller. Jag hade varit mkt osäker och utanför själv innan jag själv tog kontroll över allt. Jag gillade också uppmärksamheten som jag fick av de vuxna. Jag vill bara säga att jag var och är ingen ond människa, jag har fått ”priser” som bästa kompis i klassen osv innan jag mobbade. Och jag har alltid varit väldigt känslig och vill vara andra till lags men också väldigt stark som person. När jag slutade mobba andra så fick jag social fobi och ätstörningar istället. Så mina frågor är varför tror du att de flesta börjar mobba andra och vad kan man göra åt det? Vad kan skolan göra åt det?
Svar:

Orsaken till mobbning är precis som du säger, osäkerhet. En mobbare har själv dåligt självförtroende, så för att kunna jobba upp det utsätter man andra. Mobbning handlar om makt, jag är större än dig, jag är kungen. Man blir rent av tillfredsställd av att andra är mindre än en själv. Majoriteten av de som mobbar har själva varit utsatta tidigare, så då vänder dom om situationen. Hämnd är vanligare än man tror. En annan anledning är också att man själv inte vill bli utsatt, så det säkraste sättet att undvika det enligt dom är att mobba andra istället. Ibland vet man heller inte själv varför man mobbar andra, det kan rent av bara bli en ”naturlig” roll i gruppen och i klassen, en en tar över helt enkelt.

1 Det man ska göra är att först kontakta personalen på skolan, så de får vetskap om problemet. Varje skola är skyldig enligt lag att agera så fort de får veta om problemet. En skola ska även ha en likabehandlingsplan, där det står klart och tydligt hur de ska agera. Rektorn ska även kontaktas!

2 Personalen ska direkt kontakta de berörda eleverna. Då ska man sitta i enskilt samtal med mobbaren, man ska även sitta i enskilt samtal med den utsatte. Sen är det viktigt att dokumentera vad som sägs och görs på skolan. Man kan även ta in mobbarens kompis dvs medlöpare till ett samtal. Inser kompisen konsekvenserna av vad personen gör, så kan den gå emot mobbaren och vägra hänga på.

3 Föräldrarna till de berörda eleverna ska kontaktas och hela tiden ska de bli uppdaterade på vad som sker på skolan för att lösa problemet.

4 Följ upp med möten framöver. Följer inte skolan den lag som säger att skolan måste agera och ta eleverna på allvar, så kan den utsatte anmäla detta till BEO, där då en utredning sker. Hittills har BEO fällt 85 skolor på skadestånd, då de inte uppföljt problemet på rätt sätt. Det står alltså klart och tydligt att skolan ska agera så fort något upptäcks och de måste ta eleverna på allvar och inte förneka att mobbningen sker.

Sen är det viktigt att skolan hela tiden jobbar i förebyggande syfte, det kan vara att man har personal ute på skolgården, kamratstödjare, att man har temadagar om ämnet, att personalen får utbildning av ämnet och att jobba med normer och attityder är väldigt viktigt.

Fråga:
Hejsan, jag är en tjej som har haft väldigt mycket problem med mej själv, eller jag har rättare sagt alltid hatat mej själv. Ja har gått på Bup sens ja va 8 år. Men när vi väl kommer någon vart får ja en ny psykolog och får börja om från början. 4e gången de här händer och ja river upp massa gamla sår när ja får dra upp allting igen, får de verkligen vara så? Jag har redan legat på sjukhuset för överdossering när ja försökte ta livet av mej,men ja får ingen hjälp, Hur ska ja göra eller beté mej för att få den rätta hjälpen?
Svar:

Tyvärr är den svenska Psykvården enormt dålig. Inte ens när man ber om hjälp får man rätt slags hjälp, men det finns också rätt hjälp att få. Jag skulle råda dig till en KBT behandling, dvs man fokuserar på tankarna i olika sammanhang, eftersom tankarna styr känslorna som i sin tur styr beteendet. Du har nämligen ett beteende som blir samma sak hela tiden, som du måste bli av med. Du ska fortsätta sträva om att få den hjälp man har rättighet till att få.

Har din tänkt något på att få medicin för ditt månde? Det kan förbättra lite av känslorna, ibland behöver man en extra skjuts alltså en extra pusch som får en att man vill och orkar kämpa vidare. Jag har själv fått dra upp samma saker när jag gick i terapi och fick byta psykologer lite då och då. Men jag tror du kommer hitta någon du känner dig trygg med och som kan stanna kvar.

Din självkänsla är ju också i botten eftersom du hatar dig själv och det måste jobbas upp. Det finns mycket böcker om tips hur man förbättrar sin självkänsla, bla Mia Törnbloms!

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Svar på frågor av mig i från ungdomar.se

 1. Rebecka skriver:

  Sv:Ja, tyvärr :/Åh, vad roligt det låter! 😀

 2. Fröken Norway skriver:

  Underbart att det finns människor som du Björn, jag är grymt imponerad!

  • Björn Hultman skriver:

   tack, det uppskattar jag att du gillar. Dock gör jag något som borde vara självklart för många fler.

 3. frekar06 skriver:

  Det är inte bara det att skolan ska utreda mobbning. Det ska också ske på ett rättssäkert sätt. Man ska således garantera att alla parter får komma till tals. Man ska garantera att den som mobbar betraktas som oskyldig till motsatsen har bevisats. Man ska se till att utredningen är opartisk, dvs. att såväl det som talar för respektive emot att någon har mobbat en annan. Detta är viktigt som jag ser det att komma ihåg när utredningar av mobbning görs på skolor. Det handlar både om rättssäkerheten för den som mobbar och rättstryggheten för den som blir utsatt för mobbning. En av de diskussionsfrågor jag nämnde i en tidigare kommentar i ett tidigare inlägg är hur man garanterar att ingen blir oskyldigt dömd för mobbning. Det jag gärna hade sett är att man öppnar upp för att Barn och elevombudet även kan ta emot anmälningar från elever som anser att dom är oskyldiga till mobbning. För det vore katastrof om det visar sig att det finns elever som blir utsatta för åtgärder som riktar sig mot mobbare trots att dom är oskyldiga. Det man riskerar i ett sådant läge är att dessa individer helt tappar förtroendet för vuxenvärlden och i värsta fall för hela rättssamhället. Då har vi allvarliga problem. Skulle ett eller flera sådana fall dyka upp i media så kan jag nästan garantera att det skulle komma krav på förändringar i lagstiftningen tämligen omgående. Frekar06

  • Björn Hultman skriver:

   Det är ju självklart att en oskyldig inte ska få anklagelse för mobbning, men det är ju inte speciellt många fall där det går så långt. Det gäller ju att göra en utredning som är tillräckligt för ett fortsatt arbete för att ge offret upprättelse. Det låter lite som att du är inne på elevernas tänk på att mobbning kan ske på skoj… Det handlar ju mer om att är man tydlig med regler, attityder och respekt i skolans värld. Man ska ju inte ens behöva misstänka att någon elev kränker någon annan,. Men ja, de få som blir oskyldigt dömda har ju rätt att göra en överklagan. BEO utreder ju bara hur skolans ansvar var under den pågående mobbningen. Det finns ju publik och vittnen till mobbning, så ja tror nog inte man så lätt kan anklaga någon för de den inte gjort. Men det är ju klart, det blir ju en kränkning i sig om mobbaren får den stämpeln utan att uppnå den.

 4. Tycker verkligen du skriver bra i din blogg!läser den väldigt ofta! ha en bra daMvh

 5. kajsa Lindberg skriver:

  Hej jag undrar varför man blir mobbad. För jag hade en vänn i förskolan och halva ettan sen mobbade hon mig till slutet av tvåan sen så var hon snäll halva trean sen har hon mobbat mig fyran.

  • Björn Hultman skriver:

   Det finns inte bara ett svar och förklaring på det. Det handlar om att känna makt över en annan människa, det handlar om grupptryck, det handlar om att man inte förstår hur illa man skadar någon, det handlar om att mobba andra för att själv inte bli utsatt, det handlar om normen och attityden vi har satt i samhället, det handlar om få någon bli svagare än en själv. Det är ALDRIG den som blir utsatt fel. Egentligen handlar det mesta om att man bara väljer ut en person att hacka på, någon som kanske är lite svagare än andra, sedan hittar man fel på den som man kränker och trakasserar på. Vi alla har mänskliga rättigheter att vara den vi är, att se ut som vi gör, att gå sin egen väg utan att någon blir kränkt eller utanför.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s