För ett par år sedan visade Uppdrag Granskning om just mobbning. Då fick man följa med några stycken om deras situation i skolan. Det var en som berättade att hon fick 18 ägg kastade på sig och att de förstörde hennes moppe med hårt bröd och socker i tankern, så att den skar. Hon blev även bunden vid et träd och sedan tvingades äta grus, gräs, maskar och annat. En elev erkänner också att den själv varit delaktig i mobbningen, eftersom hon inte gjorde något åt det. Precis, man blir faktiskt delaktig om man ingenting gör.
I samma program får vi följa Eva Larsson som är lärare. Hon har skrivit en helt grymt bra bok om temat. Man får grundlig förklaring varför det uppkommer, hur man tänker som mobbad och som mobbare. Framförallt hur man gör något åt problemet. Den är till hjälp för de som ska ta ansvaret, nämligen de vuxna. Boken heter ”Mobbad, det har vi inte märkt” och är bokförlaget Liber. Hon säger också att den som blivit utsatt någon gång, kommer att få leva med det tramat resten av livet. Hon har även varit lärare på komvux, där hon märker en majoritet av de elever som läser där, har varit utsatt någon gång. Här ser vi ju en annan följd av mobbning, skolbetyget försämras. Hon tycker det är viktigare att sätta sig in i offrets och mobbarens situation om hur dom tänker och reagerar, då kan man även hitta lättare lösningar.
Ett kommunalråd berättar även att det tyvärr är väldigt vanligt att man bara löser enstaka specifika fall, när problemet uppstår. Att man inte kollar helheten. Att man helt enkelt inte tar ansvaret fullt ut. Hela programmet är ifrån Överkalix i norrland, men såhär är det ju precis överallt. De tar även upp att de flesta skolorna prioriterar IT före att motverka mobbning. Almåsskolan i Lindome arbetar med ett bra jobb med mobbning, där de sätter sig ner hela klassen och reder ut skitnsack och uppfattningar man har om varann, driekt såfort en konflikt uppstår. De har även en trygghetsgrupp som då arbetar enbart med detta, där bla friends representanter ingår. Hur exakt dom jobbar ser ni på bilden ovan.
En fd rektor på en av skolorna berättar att han aldig fick veta något om mobbningen. Problemet förekommer mest i små städer, pga mindre folktäthet som då kan se och upptäcka mobbningen, man är även mer medveten i en stor stad vad koncikvenserna blir. Man kan jämföra mobbning med att man är en liten ensam råtta, omgiven av råttfälor, katter ormar osv, alla vill dig illa.
De hade även gjort en undersökning på 600 skolor runt om i landet om skolmiljön, där de märkte att 8 av 10 skolor förekommer det våld och hot om våld. 80%!!!!! sjukt. Man ska tänka på att det aldig går att vrida tillbaka klockan om det som hänt, ett litet förlåt räcker inte speciellt långt av alla år man blivit utsatt.
Tack för boktipset. Jag gick direkt in på Bokus och beställde den. Är den ens hälften så bra som du skriver att den är kommer jag rekommendera den till mina klasskamrater på lärarutbildningen.Ha en bra helg och keep up the good (and important!) job. 🙂
Hej!Vilket bra inlägg du skrivit. Du tar upp många sidor av problemet med mobbning och diskriminering, och det är så jag hoppas att diskussioner ska föras. Vilken modell som fungerar brist på en skola i arbetet med att förebygga mobbning, tror jag att de enskilda skolorna bäst själva får pröva sig fram till. Ingen modell fungerar rakt av, även om jag upplever att just Farstamodellen har många fördelar. Lustigt att du hittat ett samband mellan förekomsten av mobbning och IT-verksamhet på en skola. Vi har fem elevdatorer på vår skola, ingen IT-verksamhet…Och faktiskt, vi är långt framme vad gäller arbetet mot mobbning och diskriminering. Intressant. Ha en bra helg, mvh Tojjan