Två uppmärksammade skolor

Inom loppet av 1 månad har vi nu kunnat se två skolor granskade av SVT, som handlar om hur skolorna brustit i det främjande/förebyggande arbetet gällande kränkningar, sexuella trakasserier, utanförskap, sexism, pennalism, mobbning, tystnadskultur och hur vuxna varit en del av jargongen/kulturen. Det är riktigt bra att det kommer fram hur det verkligen ser ut på skolor, men tro inte att dessa två skolor är unika. Tvärtom! Det här är tyvärr så pass vardagligt att många inte ens skulle reagera eller se det längre, för att det normaliseras in i kulturen. ”Vi såg ingenting, vi hörde inget, det här är helt nya uppgifter” säger man för att skylla ifrån sig, inte ta ansvar eller för att man själv är en del av kulturen.

Skola 1 handlar om sektliknande saker som förekommit på en skola i Järna, där man sorterat in barn i fack, favoriserat vissa elever, skapat utanförskap och låtit barn utsättas för en mängd obehagliga och farliga saker. Den dokumentären hittar ni här.

Skola 2 handlar om en gymnasieskola i Fagersta som med liknade beteenden och ageranden låtit elever fara illa på olika sätt. Där beskrivs pennalism, mobbning, kränkningar, sexism, vuxna som köper ut alkohol till eleverna, sexuella trakasserier och hur ansvariga för skolan ”inte visste om något” trots att elever hade påtalat konkreta saker (tystnadskultur). Den skolan fick tillslut tack och lov läggas ner. Dokumentären om den skolan hittar ni här.

Det som beskrivs i dessa dokumentärer är något jag beskrivit i många inlägg tidigare, fast om andra skolor runt om i landet. Jag har ju med åren samlat på mig en hel del erfarenheter och har nu fått en helhetsbild av varför detta kan fortsätta förekomma.

Men det här är något vi kan förändra, tillsammans! Just därför jag vill vara en del av att utveckla och förbättra elevhälsan på skolor.

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s