Gå din egen väg i livet!

En av anledningarna till att mobbining går så långt och bara blir mer och mer, är det stora problemet med grupptryck. Att följa med sina vänner med saker och ting man egentligen inte skulle gjort ensam. Man vill helt enkelt inte bli utstött och ensam, för vi är flockdjur och trivs med andra människor. Då dras man in i saker som mobbning, rökning, alkohol och en drygare attityd mot andra. En annan orsak till att man faller för grupptryck är att alla vill ha hög status och vilja vara bäst/populär inför sina vänner.

För att bryta detta, finns det bara en sak att göra nämligen vara sig själv. ”Vi måste se varann medan vi kan” finns en låt di leva sjunger. Alltså måste vi se varann på olika sätt, finns ingen som är precis lik någon annan, alla har något unikt inom sig. Det är modigare att stå emot än att falla in i grupptrycket.  För varje person som faktiskt undviker att falla in i grupptrycket, minskar vi utsträckningen av grupptryck.

Såhär kan man tänka för att stå emot grupptryck. Detta gäller samma sak för mobbning som för alkohol. Tänk efter, vad vill jag själv i denna situationen.

  • Jag tycker inte om alkohol, jag tar gärna något alkoholfritt istället.
  • Jag tycker att allt är mycket roligare när jag är nykter.
  • Jag behöver inte alkohol för att vara lycklig.
  • Jag vill gärna hålla mig klar i huvudet.
  • Jag måste köra hem.

När jag gick i 9:an gav jag en ros till en tjej på alla hjärtans dag. Men hon vägrade ta emot den. Hennes vän var bredvid när jag skulle överlämna den. De började senare att skriva på mitt skåp, fnös efter mig när jag gick förbi osv. Under 1 månads tid pågick detta, pga min ros jag ville ge henne. Det visade sig att tjejen kände sig mer eller mindre tvingad till att bete sig så mot mig, eftersom vännen tryckte på henne detta. Här är ju ett klart och tydligt fel att man skulle skitit i hennes kompis påtryckning och gått ifrån tjejens eget förnuft, som då bara hade blivit att hon kanske tog emot rosen och sen inget mer med det. Det blev löjligt stort problem, efter den där rosen för att jag ville visa att jag tyckte om henne. Senare hade hon erkännt att hon egentligen skulle tagit emot rosen.

Det här med blickar spelar en stor roll också i hur man är mot andra. En blick kan tolkas på många olika sätt, dels att personen kanske har något emot den man tittar på, man kan tänka att man egentligen inte menade något med blicken, men att offret tolkade det på annat sätt eller att personen som gav blicken bara gör så omedvetet. Konstiga blickar, fniss och suckar delas in i psykisk mobbning. Det är i såna situationer vi måste ingrippa alla som ser de blickarna utifrån, måste säga ifrån. Vi alla har ansvaret för mobbning.

Jag har alltid under mitt liv valt att gå min egen väg i livets gång. Det måste alla göra!

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s