Psykisk ohälsa i samband med skolstress

Jag har ju i ett decennium nu pratat och spridit kunskap om psykisk ohälsa bland unga och en utav de sakerna jag nämnt under åren är betygshets och betygsstress. 2011 ändrades betygsystemet och efter det kunde man tydligt se hur ohälsan bland unga ökade och pressen, stressen och kraven ökade. När jag har jobbat på skolor som Socialpedagog har jag sett varje dag hur detta påverkar eleverna. Jag har haft otroligt många samtal med elever om betygsstress och om deras oroligheter kring att inte klara ett prov. Jag har då i den mån jag kunnat försökt lugna, tona ner och förklara att bokstaven i betyget inte säger allt om en person. Jag försöker då säga att man är inte ett betyg, ett betyg säger inte något om din personlighet, dina intressen, dina specialkunskaper, din empati eller hur duktig du är på att komma i tid till lektioner. Men det är svårt att prata med elever om det här då hela skolsystemet är fel då man sorterat bort elever utefter betyg.

Jag har lyssnat på elever som berättar att de har alldeles för många prov och inlämningsuppgifter samma vecka som gör att de hinner knappt sova eller inte hinner få återhämtning. De har berättat hur detta påverkar dem psykiskt och också hur det ger dem sämre självförtroende. Är det verkligen det här vi vill visa och ge de unga inför det kommande arbetslivet att de ska hålla denna nivån även i arbetslivet? Utbrändhet/Utmattningssyndrom är en vanlig orsak till psykisk ohälsa bland vuxna i arbetslivet.

Vetenskapens värld på Svt har gjort ett program om skolstressen och skolsystemet. Ni kan se det här.

För er som ännu inte lyssnat på min podd om barnkonventionen kan göra det på Spotify där den heter ”Barns rättigheter, en fråga för alla”.

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s