Samtalen till Bris om våld ökar

Bris rapport för samtalen 2021 har släppts och totalt var det 41 667 kontakter med barn. Eftersom dem började ha öppet dygnet runt förra året, så har samtalen automatiskt ökat och är därför svåra att jämföra med siffrorna från 2020. Det som däremot fortsätter att toppa sedan 2016 är psykisk ohälsa och där ser man att samtalen av allvarligare karaktär (tex självmordstankar) ökar. Familj och familjekonflikter var det näst vanligaste ämnet och därefter våld, övergrepp och kränkningar. Psykiskt våld, fysiskt våld och sexuella övergrepp ökade kraftigt jämfört med 2020, vilket gör att temat på rapporten för i år är våld.

Barn och unga som berättar för Bris om våld har sällan pratat med någon annan vuxen om det, vilket gör att Bris blir de första som får ta del av barnens berättelser. Det säger en hel del om att det är alldeles för lite vuxna som finns där för barnen, som lyssnar, förstår och inte dömer. Förebygger man våld, så förebygger man även psykisk ohälsa då konsekvenserna av våld är psykisk ohälsa. Skyddsfaktorn för barn som är utsatta för våld är att det finns närvarande vuxna som lyssnar och agerar. Socialtjänsten behöver även mer resurser för att kunna hantera ärenden. Barn upplever att de inte blir delaktiga och informerade av socialtjänsten på det sättet som de önskar och får heller inte komma till tals och kunna påverka.

Sammanfattningen är att Barnkonventionen följs inte i den utsträckning som krävs, då den även nu är lag. Ni hittar hela rapporten här.

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s