Skönhetsingrepp blir allt mer vanligt

En dokumentär om skönhetsingrepp på SVT har precis kommit ut ”Under kniven”. Den är i 4 delar och visar hur olika personer gör olika operationer och ingrepp för att förändra sitt utseende. Men den tar även upp lite kort om vad orsakerna kan vara till varför man väljer att göra dessa ingrepp och även kort om vad konsekvenserna kan bli.

Utseendefixering och ideal blir allt starkare i samhället, detta genom tex sociala medier och press/krav ifrån andra. Men argumentet som många har är att det är deras egen kropp och de får göra vad de vill med den. Men kändisar och influencers har olika privilegier genom att de har stora plattformar och blir lätt stora förebilder för andra. Dessa anser jag har ett stort ansvar i att vara goda förebilder och behöver därför verkligen tänka igenom mer vad de gör eller säger på sina plattformar kring detta. Jag har i endel äldre inlägg beskrivet dessa problem och sedan de inläggen skrevs har samhället förändrats, tyvärr till det sämre enligt mig.

Varför pratar vi inte mer om självkänsla och hur man stärker den istället för att se att man måste förändra sin egen kropp för att bli accepterad? Varför fångar vi inte upp dessa unga som känner sig osäkra kring sin egen kropp och den press de omger sig av? Varför lägger vi inte mer vikt vid att man ska duga precis som man är?

Mobbning, kränkningar, ångest, låg självkänsla och ätstörningar är några konsekvenser av den starka utseendefixering i samhället som finns. För att vi ska förebygga detta, behöver vi därför stärka ungas självkänsla och jobba mer med normer och värderingar.

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s