Det brister på HVB hem i Sverige

Hem för vård eller boende, HVB hem har fått hård kritik av IVO under många år. Det handlar om våld, hot om våld, droger som kommit in på boendena, personal som skapat sexuella relationer med de boende, självmordsförsök och annat. SVT har granskat IVO anmälningarna som ni kan läsa bland annat här.

De unga berättar om hur personal inte bryr sig, hur personal själva bidrar till ett sämre klimat, de berättar även hur lätt det är att få in droger på boendet, de berättar hur de längtar efter att komma därifrån. Det här är inte acceptabelt att utsätta de barn och unga som enligt barnkonventionen har rätt till trygg social miljö där de inte utsätts för hot, våld eller kränkningar. Hur de ansvariga för boendena svarar kan ni läsa om här.

När jag gick Socialpedagogutbildningen, så valde jag tidigt bort att fokusera/jobba på HVB hem, dels för att jag inte tror på den form av hjälp/stöd som de unga får där, dels för att jag tror att klumpa ihop unga som mår dåligt i ett och samma boende kan vara motsatt effekt dvs att de triggar varandra istället för lyfter varandra. Jag har nämligen pratat med många unga om hur triggande det kan vara att umgås med andra som mår dåligt.

Det sorgligaste med det här är att dessa unga som kommer till HVB hem har redan tidigare en trasig och skör bakgrund i våld, övergrepp, kränkningar och föräldrar som övergett dem. Dessa unga som är extra viktigt att ge en trygg miljö till, kommer alltså till ett ännu värre boende. Det är illa! Dessa boenden som kritiserats av IVO många gånger har inte ens stängts, läs om det här. Det är under all kritik att de fortfarande bedriver verksamhet som förstör mer än hjälper de unga!

Vad är det här för samhälle vi lever i? Varför behandlar vuxna de unga såhär illa oavsett vilken form av verksamhet de unga är i? Varför följs inte barnkonventionen och barnperspektivet? Barnkonventionen har nu varit lag i Sverige i 1 år och enligt BRIS saknar 40% av alla kommuner en strategi för att kunna jobba med barnkonventionen i verksamheterna. Hur är det möjligt?

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s