Elevhälsa i praktiken och ny självmordsstatistik

Nu har fakta och statistiken kommit kring hur många som tog sitt liv förra året (2019). Totalt var det 1588 personer som tog sitt liv i Sverige under 2019. Det är 14 personer fler än året innan. Mer statistik hittar ni här. 

I åldern 0-14 år var det 6 personer, i åldern 15-24 var det 162 personer. Alltså totalt 168 unga som av olika anledningar avslutade livet. Bakom varje siffra finns ett antal anhöriga som nu ska leva vidare med att sin son, dotter, kollega, vän inte längre finns vid livet.

Vi måste börja tidigt med att se varningstecken, se varje individ och finnas där för dem. Vi får inte svika dem. Vi måste lägga fokuset på elevhälsa, psykiatrin och att vara en god medmänniska där vi ställer öppna frågor om individens situation.

På tal om elevhälsa, en ny bok har nu släppts som handlar om hur man skapar elevhälsoarbete i praktiken. Boken heter ”Elevhälsa i praktiken. Hur gör vi?” Boken beskriver även de vanligaste felen/bristerna som skolorna har, inget av dem var någon nyheter för mig då jag diskuterat dem i decennium. Boken beskriver hur man kan gå från en skola med otrygghet, låga kunskapsnivåer och hög personalomsättning till det raka motsatta. Men här krävs engagerade personal allt ifrån rektorerna, lärarna, elevhälsan och övrig personal.

Jag brukar alltid ställa mig frågan. Vad är det som gör att man väljer att jobba på skola? Det svaret sätter fingret på verksamheten och en lärares fokus. Under de 5 åren jag föreläste på skolor var tyvärr många svar ”jag brinner för ämnet jag undervisar i” eller ”min uppgift på skolan är att undervisa”. Då har man helt missat vikten av att ge eleverna en trygg och bra skolgång, om man missar delen av trygghet, trivsel, elevhälsa och värdegrund. Boken sätter därför huvudfokuset på att elevhälsoarbetet gör vi tillsammans oavsett vem man är på skolan. Mår eleverna bra, trivs dem och är trygga lär dem sig också mer. Hoppas denna boken gör att skolor och rektorer fokuserar på detta nu.

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s