Psykisk ohälsa fortsätter att toppa hos BRIS

Idag har BRIS årsrapport släppts och för 3e året i rad ligger psykisk ohälsa i topp kring anledningar att man kontaktar dem.

Ur rapporten:

”Psykisk ohälsa har länge varit det vanligaste ämnet när ett barn kontaktar Bris och trenden är tydlig, allvarsgraden i samtalen ökar. Under åren 2016–2018 har Bris haft över 28 000 kontakter med barn och unga som sökt stöd på grund av psykisk ohälsa. Det är samtal om ångest som förlamar och skrämmer, om att vilja skada sig själv eller att inte längre orka leva. De senaste tre åren har samtal om självmordstankar ökat med 66 procent, självdestruktivitet med 64 procent och ätstörningar med 47 procent. Att den psykiska ohälsan är utbredd syns även i forskningen, som även visar att Sverige utmärker sig i negativ bemärkelse i jämförelse med andra länder.

En röd tråd i samtalen är svårigheten att få hjälp. Barn berättar om att de lämnas ensamma med sitt mående, att samhällets stöd inte är tillgängligt. Bris kontakter med barn visar hur barn kämpar för att bli lyssnade på, tagna på allvar och få rätt stöd. Samhället behöver bli bättre på att främja en god psykisk hälsa för barn där skolans roll är central (se vidare under rubriken Skolan). Det krävs vidare stärkta tidiga insatser till barn i särskilt utsatta situationer och ett mer lättillgängligt och välfungerande stöd för familjer som behöver det. Det behövs akuta insatser för barn som mår dåligt här och nu, och som i dagsläget berättar om att bollas runt mellan aktörer eller fastna i vårdköer. Dessutom, på lång sikt, behövs en reformerad vårdkedja för barn och unga med psykisk ohälsa, en vårdkedja som håller samman och möter behovet av vård på alla nivåer. Under de senaste åren har Bris sett en tydligare insikt hos politiker och beslutsfattare i frågor om psykisk ohälsa generellt, samt kopplingen mellan skolan och den psykiska ohälsan. Den insikten måste nu skyndsamt leda till politiska reformer.”

Kring mobbning:

”Bris ser också en stor och oroande ökning av att barn söker stöd kring mobbning, 48 procent fler kontakter om detta mellan åren 2016–2018. I Folkhälsomyndighetens undersökning Skolbarns hälsovanor från 2017 / 2018, framkommer även en ökning av mobbning. En tydlig slutsats i Bris rapport är att barns utsatthet i skolan har ökat och många barn upplever att vuxna inte ser, lyssnar eller förmår stötta.”

 

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s