Hat, hot och förtal på nätet

Jag har i många inlägg under åren pratat om kränkningar, hot, hat och förtal på nätet och via sociala medier. För några veckor sedan hade Trolljägarnas 3:e säsong på Tv3 premiär. Hittills har man i programmet tagit upp mycket om vad lagen säger kring de brott som begås på nätet, hur influencer och andra som bloggar får motstå drev, hat, hot och trakasserier. Tanken med programmet är att uppmärksamma att det som sker är brottsligt, att ställa de som skriver dessa saker till svars och se om de kan stå för saker de gjort, men även ge upprättelse till de som blivit utsatta. Eftersom en del personer inte kan bete sig på internet, så behövs verkligen programmet.

Det mest uppmärksammade fallet kring kränkningar och förtal på internet är instagramupploppet som skedde i Göteborg 2012. Där två tjejer i 15/16 års åldern hängde ut ett 50 tal tjejer på instagram och förtalade dem. De två tjejerna dömdes i Tingsrätten för grov förtal och fick betala skadestånd på 500 000 kr. Läs mer om händelsen här. 

Skriv aldrig i affekt (när du är arg) till någon på nätet. Ta en paus och lugna ner dig innan du skriver. Tänk även på, skulle du säga detta öga mot öga med personen eller skriver du det bara för att det är en skärm bakom? Vad får dig att tro att du har rätt att skriva personangrepp och hot? Det ingår inte i yttrandefriheten!

Nu har jag börjat jobba på en ny skola som Socialpedagog, för att jobba med elever som behöver mitt stöd. Återstår att se hur det utvecklas.

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s