Kalla fakta om hemmasittare

Tv4 Kalla fakta tar idag upp om elever med särskilda behov, som inte får det stöd de behöver. Man får följa ett par elever och höra vad de upplever, men även föräldrar. Jag har träffat och jobbat med många av andra elever, som har det precis som dem i programmet. En psykolog bekräftar att det finns för lite kompetens inom området, finns den så finns den på några enskilda personal på en skola, istället för all personal.

I programmet har de undersökt slumpmässigt 500 skolor i Sverige och kommit fram till att det är minst 5500 elever som är hemmasittare. Det här är stort mörkertal ska vi tänka på. Utbildningsministern beklagar sig för att det ser ut såhär och uttrycker att ingen politiker ska känna sig nöjda med det här. Men ändå sker det och det har pågått i åratal. Skollagen är tydlig att alla som har behov av särskilt stöd ska få det. Men man skyller på att skollagen är otydlig med inkludering och man tror att alla elever måste vara i helklass.

Ja hela programmet bekräftar bara det jag nämnt här på hemsidan i 10 år samt min erfarenhet av att ha jobbat på skolor. Man nämner även vad hemmasittare får för konsekvenser om man inte agerar. Man nämner även vad kostnaden för samhället blir om man inte fånga upp dessa elever.

Idag tog även Malou upp om unga som har ett självskadebeteende. Se det här. 

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s