SIS hem är en sorglig konsekvens av att samhället misslyckas

SiS hem, Statens institutionsstyrelse, är ungdomshem där missbrukare, kriminella och tyvärr även unga med självskadebeteende hamnar i när samhället tidigare inte fångat upp och hjälpt dessa tidigare. På dessa hem jobbar behandlingsassistenter (min utbildning), som bor och umgås med dessa som är inskrivna på hemmet. För några veckor sedan gjorde SVT Uppdrag Granskning reportage om bristerna med SIS ungdomshem, där fokuset låg på att unga får in droger på hemmen trots att det ska vara”drogfri” miljö där de unga ska behandlas för sitt missbruk. Det kom fram till att det brister i många led, bland personalen, bland chefer och  huvudmannen. De unga kunde via brev, via besökare och på andra sätt få in droger. Men reportaget handlade även om personal som hade relationer bland de unga och som även mutade de unga med droger om de gjorde vissa saker.

Nu har även Aftonbladet gjort reportage om unga tjejer som blivit utnyttjade av personal, blivit utsatta för kränkningar, våld, hot m.m på dessa SIS ungdomshem. De berättar bland annat om att de mådde sämre under tiden de bodde där än innan de kom dit, hur alla regler och annat påverkade dem negativt. De berättar även hur lite behandling/vård de fick för sina problem och hur personal som de först litade på svek dem eller behandlade dem illa. De berättar även om självmordsförsök.

Även fackförbund har slagit larm om bristerna på SIS hem till politiker, men tyvärr utan resultat. Att placera 1 person på dessa ungdomshem kostar staten/kommuner 6 200 kr per dygn. Tänk om dessa pengar istället gick till främjande/förebyggande åtgärder till de unga, för att fånga upp dem tidigt innan de ens behöver hamna där. Under min utbildning hade vi studiebesök på ett SIS ungdomshem (Sundbo), efter den dagen kände jag direkt att jag inte kommer sätta en fot mer i någon SIS institution. Jag tror inte på denna typ av ”vård” för de unga och jag blev faktiskt skrämd av studiebesöket.

Idag kom återigen rapport om att självmorden bland unga ökar. Ingen nyhet för de som är engagerade i dessa frågor.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s