Gemenskap och grupptryck

Att känna gemenskap är en känsla som kan driva personer väldigt långt. Grupptryck är ett utav dem sakerna som personer är beredda att gå in i för att känna gemenskap. Ett utav de mest lästa och populäraste inläggen av mig här på sidan är ett inlägg om just grupptryck. Rökning, alkohol, droger och val av kläder är några av de val folk gör pga grupptryck.

Tänk efter nu, vad har du gjort i grupp som du egentligen annars inte skulle göra? Har du hånat någon eller har du varit hejarklack i ett fysiskt bråk? Eller har du varit en som känt press att du måste dricka i ditt umgänge? Är det äkta vänner så accepterar dem dig precis som du är och för dem val du själv gör. Jag har mött många unga genom åren som berättar för mig vad som hänt när de umgås i grupp och som kommit efteråt till mig och berättat att de ångrar allt som hänt. Det kan vara att de är med och bidrar till hån och trakasserier av en eller flera personer, testat alkohol eller rökning med mera. Jag har då ställt öppna frågor kring hur de ser på sina vänner och på gruppen de umgås med, för att få dem att tänka bredare än vad de gjort hittills.

För att få en förändring på detta, är det just detta vi behöver diskutera med de unga i skolan. Om det inte finns några vuxna som kan vägleda och vara goda förebilder, så gör de unga egna val. Om vi dessutom inte synliggör dessa problem, så vet heller inte de unga om att de inte är ensamma i det. Om vi även som vuxna skäller och skyller på de unga för att det blivit såhär, så kommer vi inte komma framåt. Självklart ska man som vuxen göra en tydlig markering, men att ställa öppna frågor och försöka förstå helheten gör att vi kommer framåt.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s