Bris rapport, nätverksträff och medlemsmöte

Idag har Bris årsrapport släppts för kontakterna som var under 2017. Självklart fortsätter psykisk ohälsa (36%) toppa statistiken kring varför man kontaktar Bris. Det är inte speciellt mycket nytt som kommer fram, jämfört med allt det jag redan varnat och snackat om i många år nu. Det framkommer att press, stress och krav ifrån skolan försämrar måendet för de unga, att elevhälsan jobbar mer med akuta ärenden än om att främja/förebygga. Det blir också tydligt hur olik skolorna är och att elevhälsan är lågprioriterad genom att personalen har för mycket att göra och har för liten tjänst. Antalet unga som har självmordstankar och har självskadebeteende har ökat i kontakterna till Bris.

Rapporten sammanfattar egentligen i stora drag att samhällsinsatserna för barn och unga idag har många brister. Socialtjänst som inte tar tillräckligt med ansvar, de har inte tillräckligt med resurser, personalomsättningen är hög och de unga som upplever att socialtjänsten inte lyssnar, föräldrar som inte får rätt stöd i att ge sina barn hjälp, långa köer till bup osv. Rapporten kan ni ladda ner här. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Idag har det även vart nätverksträff som arrangeras av Bris 2 gånger per år. Det började med att Magnus, generalsekreterare pratade om årets rapport. Där fokuset låg på kopplingen mellan skolan och den ökade psykiska ohälsan. Av alla kontakter som kom in till Bris 2017 som handlade om psykisk ohälsa gick många att koppla till skolan.

Efter Magnus pratade så var det dags att nätverka/mingla. Jag hamnade med ett gäng kvinnor där vi diskuterade en del om samverkan, bemötande, att lärare inte hinner med, att kuratorer jobbar för lite procent, vi diskuterade även om att en del vuxna väljer att blunda medan andra vuxna får ta mycket ansvar. Det var en intressant diskussion vi hade, någon var kurator, någon var förstelärare som hade kompetens inom värdegrundsfrågor. Jag pratade om att det sällan finns någon vuxen som ser helheten kring de unga och att bemötande och upptäcka tidiga tecken måste läraren ha kompetens för, för att sedan slussa vidare till elevhälsan.

Efter minglet så var det dags för paneldebatt med politiker. Där diskuterades om barnkonventionen ska bli lag, att fler insatser behövs i tidigt skede osv. Helt enkelt de vanliga diskussionerna som politiker för, men man har sällan några konkreta lösningar, vilket även skiljer partierna åt kring lösningar.


Ikväll är det årsmöte på Bris.

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s