Att vara 15 år

Vad gjorde och kände du när du var 15 år? Eller är du 15 år nu? När jag själv var 15 år, var jag mitt i det djupaste i livet, nämligen i en depression med starka självmordstankar. Allt var svart, meningslöst och tråkigt. Min självkänsla var rakt ner i botten och det mesta av min tid gick åt att faktiskt orka dagen. Jag hade då varit utsatt för mobbning i 8 års tid och börjat skada mig själv. Under senare delen av mitt 15 åriga liv inträffade mitt självmordsförsök. Det jag hade behövt ha under det året var en vuxen att lita på, en vuxen som stöttade mig i att stärka mig själv, en vuxen som bara lyssnar och visar förståelse för hur allt kan kännas skit, en vuxen som bekräftar att jag är bra och värdefull precis som jag är, en vuxen som tror på mig.

När jag samtalar med unga när de vänder sig till mig i förtroende, så berättar väldigt många samma sak. Att mycket känns skit, att det inte finns någon vuxen som förstår eller lyssnar och att man känner sig osäker på sig själv både rent personlighetsmässigt men främst utseendemässigt. Många beskriver även att de känner sig ensammast i världen, utan att ens veta att det är så många andra som känner och tänker samma sak.

Det har nu kommit ut en bok som handlar just om detta, vuxna kvinnor som berättar om deras upplevelser av att vara 15 år samt tips till de som nu är 15 år. Ämnen som tas upp i boken är självkänsla, kroppen, objektifiering, prestation, skolan, att vara sig själv mm. En utav de som skriver är Mia Skäringer. Jag tror det är väldigt viktigt att komma ihåg hur man själv hade det som 15 åring, just för att kunna lyssna och förstå ungdomar idag och visa att det går att ta sig igenom det.

Boken heter ”Saker jag hade velat veta när jag var 15” av Johanna Wester och Diana Olofsson. Köp den här. 

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s