Normerna som påverkar samhället

Normer och strukturer är något som jag har återkommit till gång på gång sedan min hemsida startade. Det finns en anledning till det och det är att normer och strukturer påverkar individer, grupper och samhället i stort. Man måste vara medveten om hur långt ner i åldern som man påverkas av normer, man mer eller mindre föds in i ett normsystem. Det betyder inte att det är omöjligt att bryta normer och strukturer, bara att det kan vara väldigt svårt eftersom det är så fast ingjutet i människor. När jag hade min praktik på en grundskola, märktes det tydligt att normerna finns redan i årskurs 1.

Gång på gång kommer det kampanjer om hur män beter sig som svin mot kvinnor. Nu senast #inteensam om sexuella trakasserier män utsätter kvinnor för. Jag hyllar och gillar varje kampanj, är det en man som påverkats och fått upp ögonen hur allvarligt det är, så är det bra. Men vi behöver tänka betydligt större om vi ska kunna se någon större förändring.

  1. Börja alltid med dig själv. Hur beter du dig som vuxen mot andra? Barn tar efter.
  2. Fundera ut hur du beter dig i grupp med andra människor. Vad är skillnaden om du är ensam jämfört med tex i en grupp. Hur kan du förändra ditt beteende i gruppen, speciellt om du är man i en grupp av män?
  3. Mer undervisning i skolan måste ägnas åt normer och strukturer. Finns mängder med gruppövningar som tar upp normer.
  4. Sluta betrakta kvinnor som sexobjekt. Kvinnor äger sin egen kropp.
  5. Lägg ner attityden om att det är kvinnor som är syndabockar. De har rätt att ha de kläder de har, de har rätt att kunna vistas ute på kvällar utan att bli utsatta.
  6. Hylla de som sticker ut, som vågar gå emot normerna, istället för att kränka dem. Det kommer gynna inte bara individen, utan även samhället i stort framöver.
  7. Attityden i domstolar måste förändras, det är inte relevant vad en kvinna hade på sig den kvällen hon blev utsatt. Bara den attityden säger en hel del om normer som domstolar har.
  8. Fokusera mer på att få män att sluta begå brott mot kvinnor. Istället för att låta kvinnor gå självförsvarskurser (alltid bra med självförsvar, men det är fel början).
  9. Vardagsheder, ett problem som inte alla är medvetna om hur mycket det påverkar samhället. Normerna inom olika kulturer skiljer sig åt kring hur man behandlar andra kvinnor, vilket leder till en kulturkrock här i Sverige. Det är ingen ursäkt, det är en utav förklaringarna.
  10. Lägg mer resurser kring att utreda brott mot kvinnor. Om en polisanmälan läggs ner direkt, kommer knappast fler kvinnor att anmäla.

Jag kommer alltid stå bakom kvinnornas rätt och mänskliga rättigheter för övrigt.

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s