Vad händer nu?

Nu har alla 5 avsnitt av Morgans Mission sänts och vi har fått konkreta tips på hur man som pedagog och rektor kan jobba med sin klass/skola kring värdegrund, kränkningar och gemenskap. Det betyder att vi har ytterligare konkret fakta på att det går att förändra och jobba med dessa saker i en klass. Vi har även konkret fakta på hur illa det ser ut i skolorna. Nu handlar det mer om vad vi gör av denna programserie. Ska vi fortsätta skylla på att det är andras ansvar, ska vi fortsätta blunda för det som dagligen sker? Eller ska vi tillsammans slå våra kloka huvuden ihop och börja samarbeta med att komma på konkreta handlingar. Vad konkret kommer politiker ta för ansvar, vad konkret kommer en kommun att göra, vad konkret kommer en rektor göra, vad konkret kommer personal och föräldrar göra. Det största misstaget vi vuxna kan göra är att låta denna programserie rinna ut i sanden och köra på som om serien inte ens har funnits.

Många frågar sig ”vad hände sedan” kring programmet, agerar och beter sig klassen på liknade sätt idag som när kamerorna släcktes efter inspelningen. Jag riktar istället fokuset på, hur har de vuxna på skolan jobbat vidare med dessa saker (som jag vet att de har gjort under tiden programmet sänts). Att arbeta mot kränkningar är en färskvara som ständigt krävs att man jobbar med. Man kan inte tro att denna insats som gjorts räcker för att bibehålla samma nivå enda fram tills att klassen slutar skolan.

Några har uttryckt ”Alla borde ha en Morgan på sin skola”, nej inte borde, alla elever har rättigheter på att ha personal som jobbar med dessa saker dagligen. Då pratar vi inte bara eldsjälar som verkligen brinner för värdegrund, utan vi pratar ALL personal. Kommuner/huvudmän är också skyldiga att se till så detta följs.

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s