Med rätt kunskap kan vi förändra

Nu har de första avsnitten av programserierna ”Morgans Mission” och ”Det handlar om dig” visats på tv. Är riktigt glad över att det är rätt kunskaper som sprids i dessa två program. Jag har varit med i allt för många fall där okunskap sprids och till och med kan förvärra problematiken. Men dessa programserier är väl genomtänkta och bearbetade innan de sänts. Båda programmen har en röd tråd att det är du och vi alla som kan förändra och påverka detta samhällsproblem, precis som de flesta av mina inlägg handlar om. Dessutom framgår det tydligt att bara se på och att inte göra något är också en delaktighet i den mobbning som sker.

Det var bara en sak jag reagerade på i programmet ”Morgans mission” där det upprepades gång på gång att det var ”på skoj” och de visade tydligt att det blev ett gränsland mellan vad som är på allvar och på skoj. Om vi har attityden om att det är okej att skoja om dessa saker, då har du även indirekt sagt att det är okej att bete sig så mot andra. Det ger inga bra signaler till de unga, blir man tagen på allvar med denna syn? Vad säger det om oss vuxna? Har vi istället strävan om att ha nolltolerans även mot ”på skoj” så skapar vi heller inte dilemman där det blir svårt att avgöra vad som är vad. Med andra ord handlar detta om våra normer och attityder mot andra människor, som vi måste jobba med.

Ska bli intressant att följa programmen framöver. Morgans mission på måndagar Sv1 kl 20 och Det handlar om dig Svt2 tisdagar kl 20:30.

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Med rätt kunskap kan vi förändra

 1. Är hämnd bra? skriver:

  Vad anser du om detta? Eller tror du att han kan inspirera andra i liknande sits ett på negativt och destruktivt sätt ?Vad är din reflektion ?

  http://www.metro.se/nyheter/kent-blev-mobbad-i-skolan-36-ar-senare-hamnades-han-rejalt/EVHodv!2DOEEdp8cNg1I/

  • Björn Hultman skriver:

   Jag uppmuntrar aldrig någon till hämnd. Ur ett samhällssynpunkt, hur ska vi då kunna minska/stoppa mobbningen om alla går runt och hämnas hela tiden. Vad skickar vi för signaler till våra barn? Våld leder till mer våld. Om man är emot mobbning, kan man ju själv inte behandla andra lika illa, då blir det ju dubbelmoral. DN gjorde en artikel om detta för några år sedan http://www.dn.se/insidan/att-hamnas-leder-bara-till-mer-vald/ Det finns andra sätt att få mobbarna att förstå hur illa de gjort andra.

 2. Malin skriver:

  Bra skrivet, jätteviktigt med nolltolerans! Du gör ett otroligt bra jobb!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s