Kuratorer jobbar olika

Jag får då och då mail som består i orden ”min kurator förstår mig inte” eller ”min kurator bryr sig inte”. Jag får tyvärr även mail som berättar att vissa kuratorer kan till och med förvärra situationen för de unga på grund av okunskap. Det är sorgligt att vi har dessa kuratorer som agerar så ute på platserna. Det är inte så konstigt att unga blir osäkra på om de ska ta kontakt med någon kurator/psykolog/socionom.

Men det jag brukar tipsa om då till de unga är att byta samtalsperson, eftersom det är mycket faktorer som spelar roll för att hjälpen ska hjälpa just den enskilda personen. Många kuratorer jobbar på olika sätt och bemöter unga på olika sätt. Det krävs en bra personkemi mellan den som behöver stöd och med kuratorn. Det krävs att kuratorn har kunskaper om just de problemen som just det barnet/ungdomen behöver stöd kring. Det krävs att kuratorn har förståelse och framförallt visar respekt till den som söker stöd. Det krävs även att den som söker stöd ska märka att kuratorn är där för att den brinner för sitt arbete. Det är alltså inte helt kört om man har en kurator som inte passar. Är det en skolkurator som man haft, kan man vända sig till ett annat ställe till exempel ungdomsmottagningen eller Föreningen Tilia.

Idag kom Barnombudsmannen ut med en rapport kring psykisk ohälsa bland unga. Läs mer av den här.

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Kuratorer jobbar olika

 1. isabelle stavrum skriver:

  Tyvärr o så fruktansvärrt att skolorna blundar ,,,vi va o skulle söka till en annan skola för våran son o dom ville vi berättade lite vem han är o kring han o tidigare skola ! När jag berättade om hur mobbing fortsatt i förra skolan o hur dom totalt glömde min son o nonchalerade honom så sa dom på nya skolan att : att glömma någon är ingen mobbing o att inte se den personen är ingen mobbing utan de tyckte dom handlade om olka val barnen gör i skolan mellan kamraterna o har absolut inget med mobbing å göra !!??? Vad säger ni ? Har skolan en sund inställning i skolan elelr ?

  • Björn Hultman skriver:

   Utanförskap och att känna sig osynlig, är absolut en form av mobbning. Enligt lag har skolan ansvar att se till så att varenda elev känner sig trygg, sedd och behövd i skolan. Här har ju skolan jobbat alldeles för lite med värdegrundsarbetet och att lära barnen och sig själva att alla har mänskliga rättigheter och alla ska få känna att de är en del av gemenskapen i skolan. Var det en lärare som sa detta? I så fall tycker jag du ska tala med rektorn, för den har ansvaret i att sina kollegor tar tag i detta. Denna okunskap som jag märker är enormt stor i landets skolor, skapar enorma problem och vem är det som blir mest drabbad? Eleverna och det är ju för dem skolan är till för. Du kan ju alltid tipsa dem om att bjuda in mig och få mer kunskap om vad mobbning faktiskt innebär. Hör gärna av dig igen till mig och berätta hur det går. STÅ PÅ DIG, tjata på skolan om att de har ansvaret. Ibland krävs det att man är en ”jobbig” förälder för att få dem att inse.

 2. isabelle stavrum skriver:

  Hej detta va en specialpedagog som sa detta och samma person som jobbat på samma skola där min son gått på innan jobbar nu på denna skola där min son håller på o söker in !! På den förra skolan är den mentala mobbing solklar men ingen bryr sig och ingen ser o ingen vill se ,,, min son sa vid en träff på förra skolan då de va lite julmys så sa jag till min son till slut om vi skulle gå ? Nej sa han klart o tydligt så de andra hörde , jag är van vid mobbingen de gör inget för här slår dom mig i alla fall inte ,men jag visste hur det skulle bli när vi kom hem ,,, han va slut ledsen arg ,det slutade med ännu kraftigare epelepsi o syrebrist o jag hittade honom på golvet ,,, detta va assistenter o lärare som gjorde detta o det resulterade i att de andra barnen i RH-klassen gjorde likadant ,,,,,,,,, min so n förkänar bättre !!! Jag ska förslå dig björn men ingen kommer lyssna på dig inte av assistenter o lärare o rektorer ,,inte här i umeå tyvärr ,,,dom fortsätter sina sjuka tag !

  • Björn Hultman skriver:

   Har du kollat med kommunen om de kan ge er mer stöd? Det är verkligen tragiskt att vuxna människor beter sig såhär och inte tar ansvar för det som ingår i deras arbetsuppgifter. Det som är så enormt viktigt är att du fortsätter finnas som stöd för din son, lyssna, ta dig tid, vilket jag såklart förstår att du redan gör. Men det är så viktigt.

 3. isabelle stavrum skriver:

  Jodå jag ahr funnit till stöd för min son seadn han va nyfödd o idag är han 19 år gammal o har alldrig fått någon utbildning i skolan o rätt hjälp !!! Så ser de ut o kommunen här hjälper ju skolan o andra men inte barnen

 4. isabelle stavrum skriver:

  Vi har funderat så starkt på de så du anar inte men sonen har hockeylaget som han har i stället för kompisar som en trygghet för inge gör honom något utan dom hällsar när han kommer dit o är trevliga med honom ,,,han spelar inte själv tack vare sina knän o leder höfter o rygg ,,,använder rullstol till o från ,,,,,,,,, e flytt för oss innebär att söka all miljoners olika läkare o söka ny assistanns i kommunen o det innebär nya läkarintyg o leta nya läkare o ny habbilitering o nya möten o allt nytt igen ,,,,,,,, pjken kommer alldrig få lugn o ro och han kommer gå under fullständigt om vi inte får hjälp med allting så vi kan i lugn o ro konsentrera oss på skola o flytten 🙂 Då flyttar vi omdedelbart o bumms till södra sverige .

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s