Nu tyckte medier det var dags

När man kämpar i så många år som jag gjort med att försöka framföra hur allvarligt våra unga mår idag, så är en sådan här dag som idag en bra dag. Idag publicerade nämligen Aftonbladet en artikel kring statistik på självmord (som jag publicerat för länge sedan) och har nu även gjort flera uppföljningsartiklar på detta. Man säger ju bättre sent än aldrig, men är det ett bra uttryck i just detta när många liv redan offrats?

Kunskaperna kring hur vi ska prata om självmord och hur vi ska hantera de med självmordstankar behöver förbättras enormt mycket. Varje dag som vi väntar med att ta tag i dessa saker, så offras liv i onödan. Vi kan inte vänta längre. Myterna kring detta behöver också försvinna, det är inte farligt att prata om självmord om man gör det på rätt sätt. Det är mycket viktigt att inte fokusera på vilka metoder man kan använda sig av för att ta sitt liv, utan vi måste prata mer om hur vi kan upptäcka de som mår dåligt, de som signalerar medvetet och omedvetet kring att de funderar på att ta sina liv. Vi måste såklart även prata om hur vi ska förebygga det. Vi måste bemötta dessa med respekt, lyssna på dem och ta deras ord på allvar. Vi måste försöka vägleda de unga till att det finns andra lösningar än självmord.

Läs artiklarna här och här och här.  Hela veckan kommer Aftonbladet uppmärksamma psykisk ohälsa bland unga. Håll ögonen öppna. Här kan ni läsa om självmordsförsöken bland unga.

Har du självmordstankar eller har en nära anhörig som har det? Här kan ni få hjälp:
Mind
Självmordsguiden
Suicide Zero
Bris
Spes

Här är några föräldrar som pratar om sin dotters självmord, som jag lagt upp.

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s