Civilkurage på skolschemat

Jag har vid flera tillfällen tidigare uttryckt min åsikt kring civilkurage. Då har jag förmedlat att vi alla borde lära oss att våga ingripa mer än vad som sker och att detta är något som skolorna borde lära ut. Förr var uttrycket ”rör inte min kompis” väldigt känt, med en hand som logga. Att detta dog ut är för mig en gåta och väldigt tragiskt. Vi måste stå upp för varandras rättigheter mer, inte bara kring vår egen rättighet. För några dagar sedan diskuterades detta i Nyhetsmorgon kring ett förslag om att införa civilkurage som en utav sakerna i skolan att lära sig. Just nu pågår det en prövning på en skola i Göteborg. Du kan se inslaget här.

Hittills har resultatet av att jag kontaktat 55 kommuners skolor de senaste veckorna, inneburit 1 bokning. Den kommer ske 14 februari i Eskilstuna på en gymnasiefriskola, där de ska ha temadag kring mobbning och droger. Skolan jag berättade om förut som ville att jag skulle föreläsa för föräldrar bokades av med anledning att de inte hade utrymme för mig den dagen. Det blev jag väldigt besviken på, eftersom jag sett fram emot att kunna nå ut med mina kunskaper även till föräldrar. I höstas fick jag en bokning om att föreläsa på en konferens för skolledning och personal i april, även denna avbokades med exakt samma argument, det fanns inte plats för mig i deras planering.

I veckan kom det bittra beskedet om att psykiatrin på Danderyd lägger ner sin Piva avdelning, för att spara pengar. De våldsammaste patienterna kommer nu därför få vårdas på allmänpsykiatriska avdelningarna, vilket betyder att patienter kommer få mindre och sämre vård. Återigen mindre prioritet på psykiatrin alltså. Psykiatrin är under all kritik just nu. Hur ska vi få ett bättre samhälle om vi inte ens kan erbjuda psykiskt sjuka den vård och hjälp de har rätt att få? Mer pengar behövs som går till detta och personalen måste bli bättre på att lyssna på patienterna och ha en empatisk förmåga. En annan sak som behövs är också att erbjuda fler patienter rätt terapiform och samtalsstöd, så att avdelningarna inte bara blir en förvaringsplats för patienterna. Inte så konstigt att patienter skrivs ut, för att sedan komma tillbaka några dagar eller veckor senare och skrivs då in igen. In och ut hela tiden på avdelningar är inte lösningen.

Vad tycker ni om denna hemsida/blogg? Tips på saker ni tycker jag ska ta upp tas tacksamt emot. Har nu lagt till en kategori i menyraden som handlar om bra ex på skolor.

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s