Ett skruvat samhälle

Sverige, Sverige fosterland, ska vi behöva skämmas för att vara svensk? Vi har myndigheter som kringgår lagar, vi har skolor som kringgår lagar, vi har politiker som kringgår lagar och vi har även domstolar som inte dömer rättvist. Idag kom domen om pedofilen som runt 20 tjejer blev drabbad av, en av dem tog ju även olyckligtvis sitt liv, det så kallade Kumla fallet. TVÅ år, två små ynka års fängelse för att ha tvingat tjejer till sexuella saker via internet och till och med vara orsaken till ett självmord. Vad ger det för signaler till samhället, till andra pedofiler och framförallt till de unga tjejerna som blivit drabbade?

kumla

Jag får kontakt lite då och då med tjejer som är drabbade av pedofiler, som berättar hur enormt dåligt de mår. Jag blir förbannad när ett sådant beteende ger så litet straff, eftersom tjejernas framtida liv står på spel. Bilder och videos som sprids finns kvar, minnena finns också kvar och det psykiska tillståndet kan bestå många år efter en sådan händelse. Linn kommer inte tillbaka, hennes familj får leva med att hon inte kommer tillbaka.

Det är mycket i samhället som är skruvat, de med diagnoser som adhd och Asperger får inte tillräckligt stöd i skolan för att resurser och tid inte finns, socialtjänsten gör inte tillräckligt bra arbete, psykvården är under alla omständigheter dålig, vi har en utbildningsminister som borde jobba med helt andra ansvarsområden, vi har nätkränkningar där polisen snabbt lägger ner anmälningar. Listan kan göras lång på brister Sverige har.

Igår visade Kalla fakta ett reportage om unga killar som köper sex. Ett sorgligt beteende som förstör så mycket i samhället. De som säljer sig själva mår ju inte bra i själen, de kanske till och med använder sex för att straffa eller skada sig själva. De behöver kärlek, omtanke, någon som lyssnar och finns för dem, de behöver även förståelse och empati ifrån andra. Hade vi jobbat mer i skolan med självkänsla, attityder och värdegrundsfrågor, så hade det hjälpt mycket gällande detta med att unga säljer sig själva. Frågan man ställer sig är ju, vad gör regeringen åt detta problem med sexköp?

Är du stolt över att vara svensk eller skäms du?

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ett skruvat samhälle

 1. Simon skriver:

  Är verkligheten alltid så enkel? Killar säljer också sex, se t.ex. SR:s ”Pojkarna som säljer sex”: http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=787

  Har följt din blogg en tid och när jag läser dina inlägg är de alltid färgade åt ett visst håll. Får du mothugg, blir du snabbt aggressiv i tonen. Antingen håller man med dig eller så är man dum i huvudet. Världen är inte svart eller vit – du måste försöka att se gråskalorna mer.

  Absolut finns det dåliga/mörka sidor i samhället, och det är lätt att beklaga sig. Bör du inte snarare fundera VAD man kan göra åt det? Lätt att gnälla men svårt att komma med något mer konstruktivt.

  • Björn Hultman skriver:

   Självklart har du rätt i att problemet finns även hos killar. Det har jag heller aldrig förnekat. Jag tycker man får väldigt bra kunskaper om hur vi kan lösa och minska dessa problem genom alla inläggen jag skrivit genom åren. Tycker inte du? Däremot håller jag med om att jag i just detta inlägget kunde nämnt något man kan göra. Tex arbeta mer med självkänsla, värdegrund i skolan skulle underlätta väldigt mycket. Att vuxna inte är uppmärksamma på när unga mår dåligt har jag med nämnt mycket.

   Jag har inte påstått att verkligheten är enkel, men att synliggöra problem är en förutsättning för att ens kunna lösa det, eller hur? Jag tycker jag är väldigt bred gällande ämnen och synvinklar både ur problem och lösningar.

   Det är inte så lätt att veta vad ni läsare tycker, eftersom det är knappt någon som kommenterar längre. Tack för din synpunkt, ska kolla in länken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s