Mer vuxennärvaro och se varje individ

Skolforum pågår just nu på Älvsjömässan, en mässa för skolpersonal och andra som jobbar med unga. Idag var jag där för att kolla runt lite, marknadsföra mig och även gå på lite olika intressanta föreläsningar. En föreläsning handlade om likabehandling och funktionsnedsättningar, att skolan är dåligt utrustad för elever med särskilda behov. En annan föreläsning handlade om psykisk ohälsa och stress och en annan om nätmobbning. Jag märkte att det fanns en röd tråd genom alla föreläsningar, en tråd som jag tjatat mycket om tidigare, att lärare måste se varje elev som en enskild individ, med olika behov, med olika förutsättningar men ska ändå bli bemött med att de är lika mycket värda. Samt tråden om att lärare och andra vuxna måste intressera sig mer om vad barn och unga gör på internet och även vara närvarande både på nätet och fysiskt.

På föreläsningen om nätkränkningar gjordes en väldigt bra förklaring kring att det inte är tekniken i nätmobbning som är problemet. Om en elev har en penna i skolan och klottrar på toaletten för att skriva kränkande saker, så kommer ju inte fokuset ligga på att ta ifrån eleven pennan (eftersom den kommer bara ta en annan), fokuset blir ju då istället att få eleven att sluta kränka och klottra. Samma sak är det gällande det som sker på nätet, lösningen är ju inte att ta ifrån eleven mobilen eller datorn som bara är ett verktyg/redskap för att kränka någon.

När jag gick runt på mässan stötte jag på en av mina inspiratörer, Eva Larsson som skrivit boken ”Mobbad, det har vi inte märkt” som jag skrivit mycket om här. Hon har nu en annan bok som heter ”Ordning i klassen”

Under dagen mötte jag även ”Barn och it” som tyckte mitt arbete passade in med deras arbete, så de ville tydligen gärna göra något samarbete. Kul om det blir av, jag behöver mer samarbeten med andra. Imorgon återvänder jag till mässan, då det även är sista dagen.

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s