Går inte att försvara Lundsberg

Jag förstår inte de som försvarar Lundsberg. Om arbetsmiljöverket inte kan garantera säkerheten på en arbetsplats och arbetsplatsen fått flera varningar tidigare, men arbetsplatsen inte åtgärdat felen tillräckligt så kan ju arbetsmiljöverket stänga arbetsplatsen. Men så fort vi pratar om barn och ungdomar så är det lägre prioritet på dem än vuxna. Det är det som är den stora bristen i dagens samhälle, barnperspektivet har man aldrig. Lundsberg kan inte ge en tillräckligt stor säkerhet för eleverna och då är det självklart att beslutet blir att stänga verksamheten. Visst har de åtgärdat en del brister, men om de nu hade åtgärdat det tillräckligt så hade inte helgens incident inträffat. Skolan är elevernas arbetsplats, därför ska man även se det som en arbetsplats. Visst är det tragiskt att eleverna står utan skola ett tag, men det är klart bättre än att en del elever på skolan ska bli kränkta, misshandlade och vara otrygga. Varje elev har ju faktiskt rätt att känna sig trygg på sin egen skola.

Skolinspektionen har svarat på lite frågor kring händelsen om att stänga ner skolan. Läs här.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Går inte att försvara Lundsberg

 1. John skriver:

  Skillnaden är att om en arbetsplats stängs av Arbetsmiljöverket beror det uteslutande på fel på ARBETSPLATSEN, inte på DE ANSTÄLLDA.

  Lek med jämförelsen att Arbetsmiljöverket skulle stänga ner ett helt företag (som dessutom förmodligen har Sveriges bästa arbetsmiljö) med 200 anställda (som älskar sin arbetsplats) för att två personer gjort något elakt mot sina kollegor. Det skulle inte vara försvarbart, eller hur?

 2. May Launy skriver:

  Det handlar inte heller enbart om att två personer gjort fel. Det handlar om att betydligt många fler elever uppmuntrats till våldsam ”kamratuppforstran” på yngre elever systematiskt och i grupp.

  Det finns en lång dokumentation av kränkande händelser som skett på den där skolan i kamratuppfostrans namn. Jag minns tidigare ”incidenter” som rapporterats där flickor skulle visa brösten och någon/några fick kvastskaft uppkört i ändan och den dokumentationen gjorde ledningen allt för att dölja.

  Lek med tanken att det skulle skett på ditt företag systematsikt år efter år med alla nyanställde John, och du var en av dem som hade råkat illa ut bara för att du behövde ett jobb för att försörja dig? Utifrån det perspektivet så skulle jag verkligen ha sagt, hurra! arbetsmiljöverket! om de stängde ner denna arbetsplats.

  Sedan kan man som vuxen förstå och göra andra val lättare än ett barn. Dessa barns föräldrar har av ”tradition” gått på Lundsbergs skola. Hur skulle det se ut om barnet kom och sa att de inte ville gå kvar för de etiska värderingarna är inte bra. De skulle ju bli uteslutna av den ”grupp de tillhör” och få höra att de var förlorare.

  Barnen har ju dessutom skolplikt i en miljö som skall garantera deras säkerhet, och om det är något barn vill göra, så är det att tillfredsställa sina föräldrar. Det som är skrämmande här är att alla elever i ”kamratandans namn” på Lundsberg borde ställt upp på sina drabbade kamrater och ställt sig bakom beslutet att stänga skolan när misshandeln uppdagats i kamratlojalitetens namn. Det har många inte gjort. Betyder det att dessa elever bara är ”lojala kamrater mot vissa, men inte mot alla?” och är de inte lojala mot ”alla” sina kamrater på skolan så har de inte heller drabbats själva och alternativ två då är de lika inblandade som de som utfört själva handlingarna då de valt att titta, veta om det, på men inte göra något åt det.

  Fler skolor borde följa Lundsberg både privata och kommunala skolor. Då allt fler skolor inte klarar av att ge eleverna en trygg skolgång, vilket borde vara den primära uppgiften utöver inlärningsuppdraget och det är huvudmännens och rektorernas ,(chefernas) uppgift att se till att arbetsplatsen är trygg, vare sig man är i skola eller på arbete.

  Heja de elever som stått på sig och berättat om övergreppen. Det är de sanna hjältarna i den här historien. För de har gjort det rätta och försökt att sätta stopp för det så att inte andra ska råka illa ut. Årets hjältar i mina ögon. Lojala och fina samhällsmedborgare! De gjorde det rätta och jag är väldigt stolt över dem och deras mod. Bort med ”mobbningsglorifieringen” och börja ”glorifiera” sund etik, moral och värdegrund mot sina medmänniskor istället.

  • Björn Hultman skriver:

   Mycket bra kommentar och håller med helt och hållet. Det är skrämmande att eleverna inte ställer sig på de utsattas sida och det är ett utav problemen. Att de utsatta sällan får stöd av samhället.

   • John skriver:

    Björn och May.

    Ni har i teorin rätt och under sådana omständigheter håller jag mer er till 100%. Och ni är inriktade på det verkliga problemet vilket gläder mig. Inga kränkningar eller mobbning i någon form är ok. Men problemet är att verkligheten inte är svart-vit. Och debatten har tagit vansinniga proportioner där sanning blandas hejvilt med rena lögner, historia med nutid och fiktion med verklighet.

    May i ditt inlägg t.ex. finns saker som är korrekta (tjejer visade brösten) och saker som inte är korrekta (kvastskaft i ändtarmen). Det förstnämnda är förkastligt men det hände för många år sedan och har inget med dagens Lundsberg att göra.

    Det är tragiskt att fokus nu flyttas från det som är viktigt till huruvida SI har tagit i för mycket, klassretorik, politiker som vill plocka poäng osv. Till saken hör att Lundsberg är en fristad för många som varit mobbade i andra skolor vilket är det ironiska i den här debatten. Det är få skolor där eleverna upplever en sådan trygghet som Lundsberg. Läs gärna den undersökning om tryggheten på Lundsberg som SI gjort i samarbete med Karlstad Universitet.

    De som försvarar Lundsberg är arga för att 200 elever känner extrem oro och förtvivlan över sin framtid (var skall de gå i skolan?) och obehag över den intensiva belägringen från media.

   • Björn Hultman skriver:

    Visst förstår vi frustrationen och paniken ifrån föräldrar och elever som inte vet hur framtiden blir. Men jag förstår även lättnaden ifrån de föräldrar och elever som faktiskt blev drabbade av denna pennalism, kränkningar och våld som präglat Lundsberg i många decennium. Då är det hög tid att göra något åt denna maktposition och pennalism som föresegår på en skola som Lundsberg. Lundsberg kan inte kring gå Sveriges lagar och regler, det kan inte vara en frizon där det mesta är okej som inte är okej i resten av samhället. Hur många av de 200 eleverna har inte tvingats kränka eller bli kränkta av äldre elever för att det är den kulturen/normen som finns på skolan? Det är ett oacceptabelt beteende och det ska skolan få straff för. Inget mer att diskutera, skolan får stå för det konsekvenser de själva varit med om att skapa. Det är skolans skyldighet att informera föräldrarna om problem och framtiden, inte Skolinspektionen.

 3. May Launy skriver:

  Björn tack och John jag håller med dig och förstår vad du ville ha fram. Det är ju naturligtvis också så att det hela inte är svart och vitt utan nyanserat. Det är en komplicerad sak. Både mobbning och kränkningar är svår att diskutera utan att det blir svart eller vitt. Du menade John (som jag uppfattade det) att det kanske borde ha gått att lösa utan att ta till en sådan drastisk lösning som att stänga Lundsberg. Vilket hade varit att fördedra, för att inte alla elever skulle drabbas kollektivt. Dock är det kanske ändå bra att det nu sker så att vi kan ruskas om och vakna till att skolmiljön inte är bra, samt samla gemensamma krafter för att påverka att ett mer positivt utvecklingsarbete ska till för att kunna lyfta Lundsberg och hela skolverksamheten både privat och kommunal tillbaks till bättre etik- nivåer, så att alla elever kan få tillgång till bra utbildning och de ska kunna känna sig trygga på våra skolor. Den här problematiken kostar allt för mycket i kostnad för de elever som hoppar av skolan. Elever som sedan behöver stora ekonomiska insatser för att kunna komma tillbaks i livet. Vi sparar mycket pengar i samhällskostnader på att få skolornas strukturer och organisation att fungera bättre. Det är jag övertygad om är billigare lösning för den totala samhällskostnaden. (Om vi nu bortser från de känsloargument som naturligvis också ingår i denna problematik).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s