Skolornas ”frizon”

Ingen har undgått nyheten om Lundsbergs nya incident som hände i helgen. Elever brändes med strykjärn av äldre elever. Jag har valt allt ligga lågt med detta för att vänta på Skolinspektionens beslut om att stänga skolan (för mig var det bara frågan om dagar) och igår kom det beskedet. År 2000 sa den dåvarande rektorn upp sig på skolan, för att de i styrelsen inte ville genomföra de värdegrundsförändringarna som rektorn ville, vilket säger en hel del om vilka stora brister skolan och styrelsen har. Igår kom både beskedet om att stänga skolan tillsvidare och även att den nuvarande rektorn Staffan Hörnberg har fått sparken. Det blev en liten lättnad för mig att höra, men samtidigt läser jag att Grennaskolan som också är ett riksinternat och som också haft problem med våld, pennalism och mobbning, välkomnar eleverna till dem istället.

Vi kan inte 2013 fortsätta låta dessa internatskolor vara en ”frizon” ifrån våld, pennalism och kränkningar. Dessa attityder som finns på skolan har funnits år efter år i många decennium och de vuxna på skolorna är ju inte ett dugg bättre än eleverna själva, vilket gör att personalen och rektorn försvarar sina elever. Skolorna befinner sig i Sverige, då gäller även svensk lag på dessa skolor.  Brister arbetet med värdegrunden, så brister även stora delar av skolans verksamhet. Jag har mycket svårt att tro att Lundsberg kommer på fötter igen inom 6 månader, som man har på sig att ordna upp dessa stora brister. De lyckades ju inte tillräckligt bra förra gången de fick starka varningar av Skolinspektionen. Så jag både hoppas och tror att den stängs för all framtid.

För övrigt ska vi alla komma ihåg att tycker man nollningar är okej, då har man även accepterat att kränkningar förekommer. Vi vuxna är förebilder för de unga, om inte vi sätter ner foten kring att förbjuda nollningar, då signalerar vi även att kränkningar är ett acceptabelt beteende.

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s