”Särskilj inte nätmobbning mot mobbning i skolan”

Igår besökte jag Almedalen i Visby, då jag skulle medverka i en debatt som BRIS arrangerade om nätmobbning. I panelen var det Lars Arrhenius som är generalsekreterare på Friends och tidigare BEO, det var även en rektor och en som var mer kunnig inom sociala medier och moderator var BRIS generalsekreterare Kattis Alhström.

Vi var överens om det mesta under samtalets gång, att mer kunskap hos vuxna krävs inom detta, att man ska tänka en extra gång på konsekvenserna, att det krävs att skolan samarbetar med föräldrarna. Vi kom även överens om hur viktigt det är att värdegrundsarbetet på skolan inte bara blir en endags grej som man jobbar med för att man har en temadag, utan att det krävs att man jobbar med frågorna kontinuerligt under hela läsåret.  Att vuxna måste intressera sig mer för vad ungdomarna gör på nätet och på så sätt få en mer vuxennärvaro på internet, då kommer de unga känna sig mer trygga.

Men vi diskuterade såklart också över instagramupploppet som skedde i Göteborg innan jul och där de skyldiga har blivit dömda för sina handlingar. Där var vi lite oense om domen, Kattis var tydlig med att hon tyckte den var för hård, medan jag och Lars tyckte det var en rimlig dom och att vi hoppas på att den blir som en varningsklocka för samhället hur allvarligt kränkningar på nätet är. Där poängterade även Lars att man måste alltid tänka på hur mycket de utsatta har lidit av händelsen, dels genom att det var så många som blev uthängda och sedan den stora spridningen som fallet fick.

Jag berättade om hur föräldrar hör av sig till mig och är förvirrade över vad de ska göra när sitt barn blir kränkt på nätet. Jag berättade såklart även om de unga som kontaktar mig och säger att de inte vill leva längre efter kränkningarna och att de skada sig själva. Jag sa även att det är viktigt att se sambandet med mobbning på skolgården och det som sker på nätet, oftast hänger det ihop. Jag berättade även om hur viktigt det är att se pusselbitar för att få ihop ett större sammanhang kring varför sitt barn beter sig som den gör. Det är viktigt att vi alltid tänker ur barnperspektivet, dvs att vi tänker och ser ur barnets ögon och inte ögonen ifrån oss själva som vuxna.

Jag är oerhört glad och tacksam över att jag fick förfrågan av BRIS om att medverka överhuvudtaget. En lyckad och trevlig dag i Visby var det helt enkelt.

 

 

Jag hade äran att gästblogga på Mentor Sverige för en vecka sedan. Här kan ni läsa inlägget.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till ”Särskilj inte nätmobbning mot mobbning i skolan”

  1. Thebrokenhearted skriver:

    Vad ger du för råd då?

  2. Pingback: En guide om nätmobbning | mobbning och psykisk ohälsa bland unga

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s