Nätkränkningar, allvarligare än du tror

Enda sedan händelsen i Göteborg om nätkränkningarna och upploppet i december förra året, har jag hoppats på att den händelsen ska göra att fler ungdomar inser allvaret i att kränka på nätet. Vi behöver fall där det kommer dom kring att kränka på nätet. Detta kan bli ett av de fall som blir det, för igår åtalades en tjej för att ligga bakom instagram kontot och vara orsaken till att 100 tals unga tjejer blivit kränkta och drabbats av förtal. Tjejen kan få betala 100 000 tals kronor i skadestånd till de drabbade. Läs mer här.

Det är enormt viktigt att man tänker 2 eller 3 extra gånger, vad kan detta jag gör nu få för konsekvenser och vad vinner jag på att göra detta. Men framförallt den viktiga tanken, tänk om någon annan gjorde exakt såhär mot mig, hur skulle jag tänka och känna. Bilder och texter sprids enormt snabbt och dessutom triggar ungdomarna varandra, vilket kan få oerhörda konsekvenser för samhället. Vill du vara orsaken/skyldig till självmord? För du kan aldrig veta hur personen som läser dessa kränkningar hanterar det.

Igår såg jag ett intressant program på Tv4 fakta om nätmobbning, där de visade tydligt vilka konsekvenser det kan få samt hur lätt det är att vara anonym bakom dataskärmen. Men bakom dataskärmen finns en människa med känslor, tankar och beteende och det är dem vi måste komma åt.

Vi behöver jobba ännu mer med vuxennärvaron på internet där ungdomarna hänger. Då skulle väldigt många fall förebyggas och dessutom upptäckas innan det går för långt. Jag vill inte leva i ett samhälle där unga mår psykiskt dåligt för att vuxna inte agerat och för att ungdomar inte inser allvaret i vad de gör. Jag vill heller inte leva i ett samhälle där alla är så självupptagna och egoistiska att man inte stannar upp sitt eget liv för att hjälpa och lyssna på folk som behöver ventilera sina mörka tankar. Det är nämligen vi alla som är en del av samhället.

Under veckan har även DN rapporterat om att det tar allt för lång tid att utreda anmälningarna som kommer in till BEO. Detta har jag skrivit om tidigare och är såklart ingen nyhet för mig. Det kan tyvärr ta år innan man får besked ifrån BEO och detta är ju oerhört lång tid för en elev som kränks och utsetts varje dag. Lars, det tidigare barn och elevombudet föreslår därför att varje elev som kränks bör få chansen till skadestånd. Jag tror istället man måste jobba på skolans inställning och attityd kring mobbning. Har man en nolltolerans inställning och att man jobbar på ett effektivt sätt, så kommer det även märkas. Men visst kan en kombination av de två vara en bra lösning.

Detta är mitt 700:e inlägg här på bloggen/hemsidan.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s