Medberoende

Jag får då och då mail ifrån unga som ställer frågan ”Min vän mår dåligt, vad ska jag göra?” Det viktigaste är ju såklart att man ska finnas där för den, kanske krama den och visa hur mycket man bryr sig och hur mycket personen betyder för en och alltid lyssna på den. Felet man alltid gör är att säga tillbaka ”Jag lovar att inte berätta för någon” då har du gjort det enormt svårt för dig själv som vän. Att tro att man kan bära allt på sina egna axlar utan att kunna få ta hjälp av en vuxen är naivt och dumt. Det är därför viktigt att poängtera att det som vännen berättar kan du inte garantera stannar mellan er, om det tex gäller vännens liv att den har självmordstankar då är det ett måste att berätta för vuxen.

Det finns ett ord som heter medberoende, det vill säga då man tror att man kan hantera en situation och hjälper personen för att man har stark vänskap. Risken är att man hamnar där sin vän är tillslut och därför hamnar i gropen själv. Det är så lätt att säga orden att man inte ska berätta för någon, men ibland kommer man till stunder då man måste berätta för vuxen för att komma vidare. Då ska man som vän försöka övertala sin vän som mår dåligt att det måste tas hjälp av vuxen.

Jag skriver detta inlägget för att förmedla hur viktigt det är att inte lova saker och att en vuxen måste bli inblandad i situationen för att det ska kunna lösa sig. Jag skriver även om detta för att jag vet fall där vänner till flera som tagit sitt liv har vetat om att den mår dåligt och man har aldrig vänt sig till en vuxen. Då kommer man förr eller senare nå en punkt som vän där man inte längre räcker till som stöd. Det är då vännen beslutar sig för att ge upp, vilket den inte får göra. Läs detta om 13 åriga flickan i Kumla som tog sitt liv.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s