BRIS rapporten för 2012

Det faktum som jag och alla andra som jobbar med barn och ungdomar har oroat oss för har nu bevisats. BRIS rapporten för år 2012 års kontakter har precis kommit ut och jag kan bekräfta att ALLA de allvarligaste problemen har ökat ganska brutalt. Totalt hade BRIS 28 718 kontakter år 2012. Det är 2 818 FLER kontakter än 2011. Ladda ner hela rapporten här.

Mobbning var det 5 543 personer som kontaktade bris för. Mobbning fortsätter vara den 4e vanligaste problemet man kontaktar dem för. Detta är 450 FLER kontakter än år 2011.

Självmordstankar var det 2 050 personer. Det är 457 FLER kontakter än året innan.

Ätstörningar var det 1 005 personer. Det är 233 FLER personer än året innan.

Självskadebeteende var det 1 946 kontakter. Det är 544 FLER kontakter än året innan.

Psykisk ohälsa var det 6 149 kontakter. Det är 1604 FLER kontakter än året innan.

Organisationen fick nyligen 18 miljoner kronor av Postkodlotteriet. Detta kommer bland annat läggas på att utöka öppettiderna till hösten.

Den bittra sanningen bevisar att detta håller inte längre. Vi kan inte ignorera eller förminska barn och ungdomars problem, känslor och tankar längre. När ska Sverige vakna på allvar?

bris rapport 2012 v2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kattis Ahlström som är generalsekreterare för organisationen var gäst i Nyhetsmorgon. Här kan du se det.

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till BRIS rapporten för 2012

 1. Pingback: Bris-rapporten och #skolan | Fredriks blogg

 2. Pingback: Fokusera på värdegrunden och barns hälsa i #skolan | Fredriks blogg

 3. Pingback: Värdegrund och elevhälsa nära sammanbrott i #skolan | Fredriks blogg

 4. Björn,

  Det här dokumentet visar precis det vi har talat om i flera år. Skolan är nu alltså den andra mest vanliga orsaken till varför barn och unga kontaktar Bris. Ändå funderar man inte ute i skolorna på vad det här beror på. Vad Bris visar på är att läget i skolan eskalerar och att problemen med den demokratiska värdegrunden snart är utom all kontroll. Varningsklockorna om att något är oerhört fel borde ringa på absolut högsta nivå för närvarande. Lägger man sedan till de undersökningar som Rädda Barnen kommit med i form av Ung Röst så får man en klar bild av varför skolan inte når resultat. Som ett extra pålägg på detta kan man sedan lägga att utbildningsväsendet ser lika ut nu som för femtio år sedan trots att samhället förändrats enormt sedan dess. Går man in i Samhällskunskap ämnesplanen så undrar man vilken tid man är i. Den speglar mer Sverige år 1950 än 2013.

  Internet nämns på ett ställe i hela ämnesplanen. E-handel och aktiemarknaden nämns inte alls. Frågor rörande barns hälsa nämns inte alls. Integritetsfrågorna nämns inte heller. Så är även fallet med mobbning. Kommer arbeta fram ett alternativt förslag till denna ämnesplan. Jag kan inte acceptera att det ämne jag värnar så mycket om har en så verklighetsfrånvänd ämnesplan. Det är dagens barn och ungas framtid som man just nu spelar rysk roulette med. Fredrik

 5. Lao skriver:

  Eller så visare det här dokumentet att barn idag är mer benägna att klaga inför orättvisor och har mer koll på sina rättigheter. Med tanke på att många barn anser sig ”kränkta” av att en lärare höjer rösten eller att man får dåligt betyg ”fast man försökt” så bör man nog passa sig för att dra för stora växlar av detta. Attityden bland unga har ändrats radikalt och fortsätter att ändras.

  • Björn Hultman skriver:

   Ursäkta, men detta var väl en väldigt onödig och empatilös kommentar. Menar du alltså att ungdomar är lättkränkta och att man inte ska ta dessa siffror på allvar? Menar du på allvar att de lägger ner tid till att kontakta Bris om det handlar om att de blir kränkta för att inte få rätt betyg? Vad vet du om ungas upplevelser då? Lyssnar du på dem och verkligen får en helhetsbild? Kan inte hålla med dig i något av det där. Min upplevelse är snarare den att elever inte alls har koll på vilka rättigheter de har!

 6. Pingback: Det förlorade barnperspektivet i #skolan | Fredriks blogg

 7. Pingback: | LITS

 8. Pingback: Nationell värdegrunds- och hälsokris – Omvärldsbevakaren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s