Smakprov ur föreläsningen

Här kan du se den.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Smakprov ur föreläsningen

 1. Åsa skriver:

  Hej Björn!

  Såg ditt smakprov ur din föreläsning som verkar vara riktade till lärare? 🙂 (just denna då tror jag)
  Jag tycker överlag din föreläsning var bra och modigt av dig att göra detta. Det är ju ett känsligt ämne där många har olika åsikter. Det skulle vara intressant att lyssna till dig någon gång, dessvärre och jag privat person och arbetar ju inte inom skolan då.

  En fundering jag har är, jag får känslan av eller förställer mig ju att hela föreläsningen handlar om mobbning. Så när du tar upp statistiken från bris är den riktad mot mobbning eller generellt i allmänhet ungas dåliga mående i kontakt till dem?

  Nått som jag tänker när du nämner denna statisk är just att det inte i alla fall behöver handla om mobbning, men det vara en bidragande faktor i vissa fall i vissa fall av mobbing. Jag tolkar det då som att du säger att det har med mobbning att göra. Men det kanske är ett missförstånd från mig?

  Något som jag inte kan hålla med dig om gällande självskadade beteende, just detta med att de inte söker uppmärksamhet. Jag har fått känslan och information av leg. terapeuter (då jag gått en anhörig kurs om psyisk ohälsa på grund av att en närstående led av detta) att man söker just uppmärksamhet när man skadar sig, men inte bara. man skadar sig för att känna smärtan nån annanstans än i psyket. Och en av anledningarna att man gör det är för att få uppmärksamhet av någon, för att man inte mår bra och vill ha hjälp. Vill att nån ska se att man mår dåligt, men samtidigt så tror jag som du säger att man skäms också.

  Din åsikt kanske kommer från kontakter med elever som använt/använder sig av självskade beteende?
  Jag hoppas inte du tar illa upp av mina frågor eller tankegångar. Det kanske är fler som jag som misstolkar eller tolkar saker på ett annat sätt en vad du menar ibland. 🙂
  Det är viktigt det du håller på med! Men mående idag verkar inte prioriterat i denna flexibla och individualiserade värld där allt bara handlar om att spara eller tjäna pengar. Så förstår att det känns som du cyklar i motvind. Ge inte upp!

  Kanske finns det andra föreläsare att samarbeta med och göra något extravagant? Ensam är inte stark 🙂

  / åsa

  • Björn Hultman skriver:

   Statistiken har jag för att man måste göra ungdomarnas psykiska ohälsa medveten och att värdegrundsarbetet hör ihop med elevernas mående. Samt att dessa problem är en följd av mobbning och jag förstår inte hur man kan tro att jag menar att ALLA dessa har med mobbning att göra. Jag tar ju upp problemen generellt och att man måste se kopplingen mellan ungdomarnas självskadebeteende, depression, sämre betyg att det KAN ha med mobbning att göra. Även om det nu inte har med mobbning att göra måste det ju upp i ljuset och tas på allvar ändå, eller hur?

   Självskadebeteende gör man generellt av en anledning, för att lindra den ångest man har genom att den fysiska smärtan tar över den inre för stunden. Jag tar upp problemet ur elevernas synvinklar, vad de berättat kring detta. Om jag säger såhär, jag litar mer på eleverna än vad jag litar på psykologers ”kunskap” om ämnet. Det är ytterst sällan en elev väljer att använda t-shirt eller likade, man använder svettband, man använder långtröjor för att dölja, man skäms över att man skadar sig. Det är inget man går runt och viftar med till vem som helst. Sen finns det ju självklart enstaka fall där man försöker signalera att de mår dåligt. Dessutom tycker jag att ordet ”uppmärksamhet” blir till negativt i samhället, förståelse och att bli sedd och hjälpt skulle jag använda som ord istället.

   Just denna föreläsning var inför lärare ja, men jag anpassar ju den utefter vilka som lyssnar. Föreläsningen handlar om de barn som far illa och allt som KAN kopplas till mobbning (+ psykiska ohälsan generellt) och hur viktig värdegrunden är i skolans arbete.

   Tack Åsa!

 2. Bra innehåll i filmen. Har uppmanat skolan att ta del av den på Twitter.

 3. Hanna skriver:

  jag önskar att ni hade fixat texten (är döv) så att jag kan hänga med vad han pratar. Jag jobbar nu med projektarbetet om ”skolbarn bland mobbning” i skolan för att hindra skitmobbning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s