Även en eldsjäl kan tappa luften

Min föreläsning heter ”Vem bär ansvaret för mobbning”. Det finns många tankar bakom den titeln. Jag har gång på gång berättat hur mycket ideellt arbete jag gör och föreläsningarna är ju bara en utav de alla sakerna som jag håller på med. Det finns så mycket arbete som är bakom det, både före föreläsningen och efter. Samt så mycket jobb jag lägger ner på de mail som jag får ifrån elever som behöver stöd för att vuxna i deras närvaro inte tar ansvaret. Hade fler tagit ansvaret för detta ämne då hade jag inte behövt göra lika mycket ideellt arbete som jag gör, jag menar inte att jag hade slutat jobba ideellt men jag menar att den mängd hade inte varit lika mycket då. Jag har arbetat på detta sett i 4 år snart och det känns fortfarande som majoriteten av svenska folket tycker det är helt okej att låta bara några få i samhället ta ansvaret och arbeta med dessa frågor. Av den anledningen så kommer jag inte vara alls lika aktiv i att försöka hitta skolor till nästa termin. Min luft är på väg att gå ur för att ni andra inte tar ansvaret.  Sen finns det flera energitjuvar som tror att jag gör mitt arbete för min egen skull och det är så långt ifrån det man kan komma. Jag gör detta för att det är ett stort och allvarligt samhällsproblem, för att jag vill förändra det! Jag gör det för att det inte ska vara 50 st varje år som tar sitt liv bara i vårt eget land för att samhället inte tagit ansvaret. Jag gör det för att de 50 000 som kränks och utsätts runt om i landet behöver stöd av en vuxen som tar sig tid att lyssna på dom och försöka förstå dom. Det finns så enormt mycket jag gör detta arbete för som inte alls handlar om mig själv.

Jag ansträngde mig, visade att mitt arbete inte alls handlar om att tjäna pengar genom att jag auktionerade ut min föreläsning till förmån för Musikhjälpen 2012. Annonsen var uppe i 10 dagar, den fick 800 sidvisningar och det var endast TVÅ som la bud och resultatet blev 561 kr (bara min resa kommer väl kosta så mycket,  som jag får betala själv av privata pengar). Skamligt och jag skäms så mycket över att så få faktiskt anstränger sig och tar ansvar. Med dessa ord avslutar jag året och bloggskrivandet för i år och hoppas ni börjar tänka om! Jag säger som min idol Uggla, det finns ingen att tacka, jag har ju gjort det mesta jobbet själv.

God Jul och gott nytt år!

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Även en eldsjäl kan tappa luften

 1. imsy skriver:

  Varje gång jag läser din blogg tänker jag på när jag närvarade vid tullens uppvisning av sina narkotikahundar på fiiina skolan på Lidingö. Rektor och lärare hävdade att ingen av deras elever brukade några slags droger alls. Hundförarna viskade till mig hur deras hundar markerar droger. Så släpptes hundarna fria för att lufsa runt och bli klappade av eleverna. Vid åtskilliga elever markerade hundarna för narkotika. Det de vuxna inte vill se ser de inte. Utan intresse av att sätta sig in i olika sorters problematik blir det ett evigt blundande och chock när något allvarligt inträffar. Synd att ditt viktiga arbete inte förstås att uppskattas mera! Mobbing förekommer precis överallt – för att kunna ta tag i saken i ett tidigt skede innan allt går överstyr och unga människor skadas för livet är det mycket viktigt att lära sig känna igen tecknen och agera direkt. Dina föreläsningar borde vara obligatoriska på alla skolor!

  • Björn Hultman skriver:

   Man ser det man vill se, grunden är viljan, empati, kunskap. Ja obligatoriska föreläsningar borde finnas, men ännu mer obligatoriska kurser kring ämnet både på lärarprogrammet och att man har det flera gånger per år på skolan. En klassisk kommentar ifrån personal/rektor är ju ”vi har ingen mobbning här” så sa min rektor och många andras också. Den inställningen måste vi ändra på!

 2. Matilda Flodin skriver:

  Hade jag haft pengar hade jag mer än gärna budat! Detta är ju så otroligt viktigt och borde vara alla vuxnas ansvar. I alla fall vi som själva varit utsatta för mobbing både i större och mindre utsträckning och vi torde ju vara hundratusentals med den historian! Det du gör är så otroligt viktigt. Man måste tvinga folk att öppna ögonen och titta på det smutsiga, det de inte vill se, det som bortförklaras som bussträck eller ”det är inte ens fel när två träter”.

  • Björn Hultman skriver:

   Tack, visst är det viktigt att lyfta problemet, men ännu viktigare att vi tar ett eget personligt ansvar för ett så stort samhällsproblem som vi alla har koppling till på olika sätt. Ja, du har helt rätt att man ser det som att det vore en konflikt och detta irriterar mig och förvärrar hela problemet. Därför vill jag ju ha möjligheten att kunna sprida den kunskap som behövs.

 3. Sfsm skriver:

  Meh vad sämst!! Blir ju fundersam hur folk egentligen tänker då jag såg budning på en artist skor om jag inte minns fel gick nästan på mer än 20 000 !! Nej,man måste satsa och faktiskt sådant här på allvar ju! Man skulle ju kunna tycka att alla självmord som begåtts borde ses som en väckarklocka som ringer ilsket ifrån men uppenbarligen så som med mycket annat så låter man pengar gå i första hand…..

  Om det nu handlar om att spara pengar fattar de inte att de blir en ond cirkel om man faktiskt inte gör något åt det grundligt och att i längden så skulle kanske kostnader för eventuella Ungdomsfängelser, behandlingshem,terapikostnader som de endå faktiskt får kosta på förr eller senare när mobbning gått för långt och det ena lett till det andra exempelvis att mobbningen tagit så psykiskt på en så man börjar ta till sig andra inte särskilt så nyttiga ”medel” till det ( alkohol,narkotika,lim m.m) och det gör ju livet knappast bättre eller hur?!

  Förresten jag har en ide´och en fråga men kanske bör maila dig i stället :)?

  • Björn Hultman skriver:

   Jag håller med dig, man måste tänka mer långsiktigt, det är precis därför jag försöker förmedla tidigt hur allt kan sluta riktigt illa om vi inte agerar IDAG. Skadestånd kan skolorna/kommunen få betala o då kan det handla om 100 000 tals kronor eller i värsta fall självmord för eleven. Kändisskap går före samhällsproblem tydligen? Visst maila mig motmobbning@gmail.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s