Psykiskt lidande är inget att daltas med

Nu har det hänt igen, idag meddelar DN om en skola som vägrar betala hela skadeståndsbeloppet som skolan krävts på. Det handlar om 130 000 beloppet ligger på, som skolan anser vara för högt. I vintras hamnade jag i diskussion med en politiker som ansåg att BEO ger för höga skadestånd och borde anpassa sina belopp efter kommunens ekonomiska tillstånd, vilket jag såklart blev arg över. Att ifrågasätta BEO juridiska beslut är ett tecken på att man inte förstått situationen korrekt. Då har man varken empati för den utsatte och prioriterar inte det långvariga psykiska lidandet som blir under kränkningarna. Meningen med skadestånden är ju bland annat att skolan och kommunen ska börja satsa mer förebyggande så att det inte uppkommer problem igen. Men det verkar dom ju inte förstått och tittar då endast på sitt ekonomiska tillstånd.

Det finns fler fall där skolorna vägrat betala hela skadeståndsbeloppet och i fall där dessutom skolorna vägrar betala helt. Ni kanske minns fallet som gick till rättegång i Göteborg förra sommaren och skadeståndet sjönk från 230 000 till 30 000 för att skolan inte ville betala mer. Eller fallet på Lundsberg där dom inte vill betala för att dom anser att de gjort tillräckligt för att få stopp på kränkningarna. Listan på fall där skolor inte vill betala är lång. Vi kan inte fortsätta leka med barn och ungdomars framtid och lidande mer! Har man agerat fel så ska man självklart få ett straff för det, annars kränker man elever på nytt.

I veckan var jag med i radio, som du kan lyssna på här.  Spola 45 min

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Psykiskt lidande är inget att daltas med

  1. Björn,

    Det viktigaste för min del i de här fallen är att vi får en rättsäker prövning av vad som skett. Det är då oerhört viktigt att alla parter kan få sin sak prövad i en oberoende domstol. Om man inte är överens i sak så bör man i första hand naturligtvis försöka nå någon form av förlikning för att i möjligaste mån undvika att fallet hamnar i domstol. Nu verkar det inte vara en möjlighet här då positionerna verkar rätt låsta och då är det bra att en domstol får höra båda parter och sedan då avgöra frågan om skadestånd.

    Jag välkomnar om vi får en förhandling i domstolen och hoppas på att detta nu kanske äntligen ska kunna leda till att vi får någon form av praxis från högre instans kring hur lagen ska tolkas då jag har en känsla av att det ser oerhört olika ut runt om i landet när det kommer till hur man tolkar lagen i detta avseende. /Fredrik

    • Björn Hultman skriver:

      Vi ska komma ihåg att varje fall som hamnar i domstol är en lång och hemsk process för varje utsatt. Fallet i Göteborg blev en plåga för den utsatte som blev ifrågasatt o skuldsatt av personal även i rätten. Det blir ytterligare en kränkning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s