Varningsklockan som måste tas på allvar

Igår kom barnombudsmannen ut med en rapport om våld mot unga i nära relationer. Den visar att 13 % av alla barn som är 15-16 år har blivit slagna i hemmet någon gång. Det framgår också att socialtjänsten inte agerat korrekt eller till och med varit frånvarande och därför finns många unga som ingen aldrig uppmärksammar att de behöver stöd och hjälp.  ”Det var först när jag började skära mig, eller när jag ställde till bråk själv som det hände något. Ändå signalerade jag tydligt i många år! Varför hörde ingen mig?” berättar en ungdom som var med i enkätundersökningen.

Barnombudsmannen vill att 3 förändringar sker:

• Reformera socialtjänstens arbete för barns skydd och inrätta barntjänsten i kommunerna. Socialtjänsten har det yttersta ansvaret för att barn och ungdomar växer upp under trygga och goda förhållanden. Trots det upplevs den som frånvarande, passiv och tandlös.

• Inför obligatorisk kunskap om våld och anmälningsskyldighet i yrken där man möter barn. Våld och övergrepp kan pågå i många år utan att omvärlden ingriper. Barnen har försökt signalera, men de vuxna har inte sett.

• Lagstifta om tidsgräns för barnförhör. En av de viktigaste rättigheterna för barn som är brottsoffer är att komma till tals. Men runt 40 procent av landets åklagarkammare håller inte alltid den tidsfrist på två veckor för det första förhöret som idag rekommenderas.

Trots att skolan och hälso -sjukvården är skyldiga att anmäla om de misstänker att något barn far illa i hemmet, så missar vi många unga ändå. Barnen själva känner ju skuld och skam över vad de är utsatta för, så dom berättar ju gärna inte själva öppet för andra vad som hänt. Men barn/unga är experter på att ge små signaler och rop på hjälp och detta måste vi alla i samhället våga se. Det är små pusselbitar som kommer till ytan. En viktig del inom skolan är ju att man samarbetar med andra kollegor och får ihop ett bättre/större sammanhang om vad som hänt. Det är viktigt att skolan har bra rutiner på hur de ska gå tillväga när det handlar om att anmäla, så att otydligheter inte skapar problem.

De unga får ju enormt många följer av detta, skolk, snatteri, mobbar, eller blir destruktiv mot sig själv. Mycket tyder också på att socialtjänsten inte har tillräckligt med kunskap och går för långsamt, samt lyssnar för dåligt på de ungas berättelser. I en del fall såg man även att polisen tog större ansvar än socialtjänsten. Det finns även unga som inte ens vet om att socialtjänsten finns.

Denna rapport tror och hoppas jag på kommer få samhället att väckas av klockan av att vi måste agera och göra något åt detta. Det är inte okej att sådant här händer 2012 när vi vet om barns och människors rättigheter om att känna sig trygg och må bra. Det är 385 000 familjer som dessutom har alkoholproblem, som motsvarar 20 % av alla barn i Sverige. Tänk på att det är de unga som är experterna, de vet oftast vad som bäst skulle hjälpa eller vad de vill ha för stöd. Så LYSSNA på dom och skapa en trygg relation! Det är inte heller de ungas fel till att de blir utsatta.

Läs hela barnombudsmannens rapport.

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Varningsklockan som måste tas på allvar

 1. chreez1 skriver:

  Bra skrivet! Det är så oerhört viktigt att barn får komma till tals! Att de verkligen blir sedda.
  Att de vuxna verkligen LYSSNAR!
  Där brister det många gånger idag vilket leder till omhändertagande av ”fel” barn….
  De som blir utsatta för mobbning av de andra som inte mår bra….
  Detta måste ses ur ett annat perspektiv vilket man kan få genom att LYSSNA på de utsatta barnen.

 2. ”Lagstifta om tidsgräns för barnförhör”

  Jag trodde vi hade sådan lagstiftning redan. Men det är möjligt att det bara är rekommendation och inte lagstiftning. Ska kolla upp detta!

  /Fredrik

  • Björn Hultman skriver:

   ”Barnombudsmannen föreslår att regeringen utreder
   möjligheten att lagstifta om en tidsgräns för hur lång tid
   som får förflyta mellan anmälan och det första förhöret
   med barnet.”

 3. tack så mycket.

  bra blogg.
  min lilebror blev grovt mobbad i många år. skolan gjorde ingenting.
  nu är han äldre dock och har flyttat till en annan stad och ha det jättebra med många nära vänner och spelar med sin gitarr. men det var väldigt tufft i många år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s