Sorgligt nog ökar anmälningarna till Skolinspektionen och till BEO där 2 651 fall kom in år 2011, som är en ökning på 17 % jämfört med 2010. 1 085 av dom handlade om kränkande behandling och mobbning 1/3 av dom handlade om att personal kränkt elev. Läs hela artikeln här.
Många skyller på att det är lättare att anmäla sitt fall nu än förut. Visst är det lättare, men jag tror ändå inte det betyder så mycket i antalet fall vi har. Allt i samhället hör ihop, vi får sämre psykvård, vi märker hur okunniga lärare är gällande ungas hälsa och vi märker också att det blir ett hårdare klimat med utseende, ideal, press på unga. Jag tycker det bara är en undanflykt att skylla på att det är lättare att anmäla idag, istället för att se varje enskild elev och faktiskt våga inse problematiken i samhället. Vi har dessutom mobbningen i större utsträckning idag än förut då det finns nätmobbning. Allt detta påverkar att anmälningarna ökar.
Gomorron Sverige tog upp mobbningsfallet som gick till rättegång, där summan stannade på 20 000 ifrån 230 00 som summan var från början. Intervjun gjordes förresten av Marianne Runström som även jag blivit intervjuad av. Se klippet här.
Den 23 april kommer jag ha min första ÖPPNA (för alla) föreläsning på Örebro Stadsbibliotek kl 18:30
Björn,
Vi kan använda nät mobbning för det som sker i samhället. Men det är inte rekommenderat att göra det i samband med skolan. Det riskerar nämligen att bli kontraproduktivt. Du riskerar få en diskussion om definition eller vilket begrepp man ska använda istället för vilka lösningar som man ska vidta för att komma åt mobbningen. Skolan och kommunerna tar alla chanser att komma ur en diskussion om lösningar på problemet med mobbning. Ge dem inte den möjligheten. Jag vet inte om du märkt det, men efter Skolverkets kritik mot samtliga metoder så står arbetet ute på skolorna i stort sätt still i den här frågan i en del fall åtminstone. Kritiken har nu använts för att bromsa utvecklingen mot en mer demokratisk skola där mobbning inte accepteras. Vi behöver en diskussion om hur den demokratiska värdegrunden ska implementeras i skolan på ett bra sätt. Skriver för övrigt så här i mitt manifest för skolan som jag håller på med nu:
”Den demokratiska värdegrunden är vårt främsta redskap för att bekämpa mobbning och kränkande behandling. Desto snabbare vi kan få ett ordentligt arbete med den demokratiska värdegrunden desto snabbare kan vi komma tillrätta med mobbning och kränkande behandling. I första kapitlet femte paragrafen i Skollagen kan man läsa:
”Utbildningen ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar och de mänskliga rättigheterna som människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet samt solidaritet mellan människor. Var och en som verkar inom utbildningen ska främja de mänskliga rättigheterna och aktivt motverka alla former av kränkande behandling.”
Det innebär att jag som lärare aktivt måste arbeta med de mänskliga fri- och rättigheterna som en del av det förebyggande arbetet mot mobbning och kränkande behandling. Mobbning och kränkande behandling är inte acceptabelt. Alla former av anklagelser om mobbning och kränkande behandling måste tas på största allvar och alla sådana anklagelser skall utredas på ett rättssäkert sätt där alla parter ska höras och där den anklagade ska betraktas som oskyldig till motsatsen har bevisats. Det är inte den som blivit utsatt som ska ändra på sig för att skolan inte klarar av att hantera den här typen av ärenden. Det är heller inte den som är anklagad som skall bevisa sin oskuld. Det är skolan som skall utreda och bevisa vad som faktiskt har hänt. Jag vill betona vikten av att man måste förhålla sig opartisk när dessa utredningar görs. Om så inte är fallet åsidosätts rättssäkerheten.
Detta är en fråga om förtroende för skolan. Om man inte förhåller sig opartisk riskerar man sitt förtroende hos den ena parten och då tror inte jag att förutsättningar finns för att komma till en lösning. Mobbning är och förblir en allvarlig kränkning av en individs mänskliga fri- och rättigheter. Mobbning och kränkande behandling hör inte hemma i en skola som ska vila på demokratins grund och den hör inte hemma i det demokratiska klassrum som jag vill ha.”
Finns det något jag har glömt i mitt manifest som borde vara där kanske om mobbning och kränkande behandling?
fredrik
Visst har jag märkt att något har hänt i skolorna efter rapporten. Jag har ju bland annat sett att intresset för mig och föreläsningen är ännu mindre än den varit förut. Denna termin är den sämsta sedan jag började föreläsa. Skolorna fortsätter skylla på ekonomin, enligt mig så har dom pengarna men dom vill inte satsa dom på detta ämne, håller du med? Jag är en av de biligaste föreläsarna i landet, man kan inte skylla på att jag är dyr (1770 för 1 timme, jämfört med Friends som tar 4500 för 30 min om nätmobbning). Jag tror en del även underskattar min kompetens. Jag ser också en förvirring kring hur man ska jobba, som du nämner.
Jag håller med dig, personalen ska vara opartisk och inte favorisera någon elev. Den ska hjälpa både den utsatte och mobbaren och finnas som stöd. Inte bara med en av personerna. Du har tagit upp de viktigaste delarna i Manifestet, men du missar kanske att lärarna bör få mer kurser, utbildning, kunskap kring ämnet redan från början.
Pingback: Samhället och skolan glider isär « Fredriks blogg
HEEJ HEEJ!
Jag visste inte att de fanns en blogg om det här. FYFAN va bra vad glad jag blir. Jag skriver om mobbning som projektarbete och undrar bara om det är okej att ta lite information härifrån. Eller vart får du informationen från.. Behöver verkligen.
STOPPA MOBBNING FÖR FAN!!
Min dröm är att om jag inte blir polis ska ag fan jobba med mobbning ska fan få ett slut på de någon jävla gång!!
Såg klipp fån youtube fyfan fick mig och må så dåligt.. STOPPA MOBBNING!!!!!!!!!!!!!!!!!
Eller kan man fråga om du vet några artiklar som handlar om just mobbning på skolor i Göteborg? Hade vart hur snällt som helst om du kunde berätta det.