Till föräldrar

Imorgon kommer jag föreläsa inför föräldrar och kommer då informera vad de kan göra, hur de kan upptäcka att sina barn blir utsatta. Därför tänkte jag skriva detta inlägg, för det är nog säkert många föräldrar som behöver vägledning om vad de kan göra.

 • Fråga försiktigt ditt barn hur det är i skolan, försök fiska efter små tecken, fråga hur klassen funkar. Ditt barn kommer säga att allt är bra direkt, detta av skam och skuldkänslor för att den kanske är utsatt. Det räcker inte att fråga en enstaka gång hur den har det, det gäller att följa upp hela tiden.
 • Lägg ihop 1 och 1, tex barnet kanske sitter hemma ofta vid datorn, spelar spel, är isolerad ifrån andra, den kanske kommer hem med blåmärke, sönderslagen ryggsäck osv. Lägg märke till detta, dokumentera och skriv ner vad ditt barn berättar och hur den beter sig. Dokumentationen kan bli som bevis mot skolan senare.
 • Snälla, skäll aldrig på ditt barn för beteendet eller för att kläderna gått sönder, detta får barnet att känna sig ännu mer skuldsatt och värdelös. Lyssna och förstå, visa trygghet.
 • Ta kontakt med de andra barnens föräldrar i klassen och berätta dina funderingar och misstankar. Ibland kan det vara så att en elev kommer hem och berättar att ”Lisa blev slagen på rasten idag”. Då är det du som vuxen som har ansvaret att föra detta vidare till berörda personer. Att samarbeta är enormt viktigt vid mobbning.
 • Det är lätt att försvara sitt barn och påstå att ”nej, men min son har inte gjort någon illa” var inte så naiv, vi alla vet att barn kan vara elaka, även dom man inte tror kan vara det. Försök få en hel bild av vad som hänt genom andra personer som sett eller hört händelsen. Förklara för ditt barn om att det är allvarligt och inte okej.
 • Som förälder är det väldigt lätt att känna sig maktlös då skolan har ditt barn i sina händer. Men att strida och påpeka saker som att skolan strider mot skollagen, FN och andra lagar som alltid står på barnens sida, är viktigt att påpeka för skolan. Be om att få titta på deras likabehandlingsplan som är offentligt material, för att se om något är otydligt i planen. Var envis och tjata och tjata för ditt barns rätt mot de mänskliga rättigheterna i samhället.
 • Blir det för jobbigt ibland så låt ditt barn stanna hemma ifrån skolan en stund, men låt det inte gå för länge då vi har skolplikten som kan ställa till det om barnet inte är i skolan.
 • Fortsätter skolan att inte ta ansvaret, anmäl till Barn och elevombudet på Skolinspektionen.

Nu backar äntligen Friends kring arbetet med kamratstödjare efter skolverkets rapport. Läs mer här.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Till föräldrar

 1. Björn, bara så du vet, du är bäst, 🙂 Kram å lycka till för du behövs mer än någonsin!

 2. Sanna skriver:

  Hej!
  Vilket bra inlägg!! Kan nog vara svårt som förälder o såna här tips är ju ovärderliga 😛 funderade först på att kopiera o spara tills jag själv får barn.. men jag ringer dej då istället kom jag på!! // kram Sanna

 3. Claes. Jenninger skriver:

  Bra som vanligt Björn. Så enkelt och så svårt. Det där med samarbete mellan föräldrar har jag också skrivit om, men inser hur svårt det är där varje kärnfamilj sitter isolerad för sig. Framför allt har jag skrivit om vad viktigt det är att kontakta föräldrar till ett barn som ens egna barn kommer hem och berättar om som utsatt. De vet i regel ingenting. Däremot avråder jag från att kontakta mobbarnas föräldrar direkt – det är skolans sak att reda ut och är orsak till uppslitande konflikter mellan föräldrar.

  • Björn Hultman skriver:

   Tack! Ja, exakt föräldrar som har barn som kommer hem och berättar att ”Kalle” blev utsatt idag, måste också agera och ta ansvar. Inte bara när det är sitt eget barn, för det är vuxnas ansvar.

 4. Pingback: Nytt år med möjligheter | mobbning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s