Självskadare + kriminella = Rättpsyk

Jag har tidigare tagit upp självskadebeteende som ett ökande och stort problem bland våra unga idag (6,1 % av bris kontakter handlade om detta 2010). Jag har även tidigare tagit upp om det som detta inlägget ska handla om, men tänkte skriva lite mer om det.

Dagens vård för dessa unga självskadare är väldigt problematisk och bristfällig. År 2009 tog ”Kalla fakta” upp flera fall där man hade misskött LPT (lagen om psykiatrisk tvångsvård) på rättspsyk i Sundsvall där flera unga som har självskadeproblem kommit till. De får bo bland kriminella personer som begått brott, medan dom själva endast är en fara för sig själva och inga andra. Redan där har vi en kränkning i sig att bli jämförd med svårt kriminella män. Sedan gör rättspsyk fel efter fel, bland annat använde dom tvångshandskar (läderhandske som gör att man ej kan ta i saker) och tvångshjälm som är förbjudna att använda. De använde dessa metoder enbart för att bestraffa och i behandlingssyfte och patienterna ansåg att detta var ren tortyr och vanmakt. Det är endast tillåtet enligt lag att använda bältesläggning eller isolering, inget annat!

De rapporterade väldigt dåligt till Socialstyrelsen när någon legat i bältessäng i mer än 4 timmar eller suttit inlåst i isoleringscell mer än 8 timmar, som enligt lag måste rapporteras om det över stiger detta. De tog till dessa tvångsmetoder på alla möjliga sätt, det räckte med att patienten uttryckte sig om att den vill skada sig, så blev man bältad eller inlåst i cell, ibland båda samtidigt. Patienterna upplevde att de tvingades att ljuga om att de mådde bättre, för att kunna bli av med straffet.

Det fanns inga som helst terapeuter eller psykologer på rättpsyk, vilket gjorde att patienterna inte alls kunde prata om ångest och annat som behövs för att kunna bli av med beteendet. Det krävs att man får DBT eller KBT terapi för sådana saker. Personalen ansåg alltså att straffa dom för att bli av med deras beteende, som redan där säger hur dålig kunskap man har inom självskadebeteende och ingen som helst empati. Detta pågick under de första dryga 10 åren av 2000-talet och idag tar kliniken i Sundsvall inte emot självskadare mer, men däremot gör andra rättspsykiatriska kliniker det.

För ett tag sedan kom boken ”Slutstation rättspsyk” ut, som tar upp just dessa brister på psykvården i Sverige under 2000 talet. Jag läser själv boken just nu och är nästan klar med den och rekommenderar den starkt! Som en händelse så var författarna med i Nyhetsmorgon i morse och berättade om detta.

För att vi ska kunna minska den psykiska ohälsan bland unga behövs ju fler resurser, fler kunnig personal bland psykvården och att man lyssnar på dom som har dessa självskadebeteenden. Det krävs också att skolpersonal uppmärksammar elever som skadar sig, att föräldrar ser tecken på sina barn, tex att man inte vill visa sig i kortärmat eller om man är väldigt inneslutet i sig själv. Då hjälps det inte att bli arg på personen för att den behandlar sig illa, det skapar bara mer ångest och värdelösa känslor. Lyssna istället!

Ni som är insatta i min egen bakgrund vet om att jag själv hade problem med självskadebeteende under en period i högstadiet. Men som tur var gick det inte så långt och jag fick bra hjälp av min socionom att bli av med beteendet. Att detta inte tagits upp när jag medverkar i media har mest varit att jag velat fokusera på andra saker. Jag gjorde det för att den fysiska smärtan skulle ta över min psykiska smärta.

Här kan man få hjälp med detta:
Ungdomsmottagningen, BUP, Skolkurator, Shedo och det finns flera olika specialiserade behandlingshem för just självskadebeteende.

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s