Skolorna är nu kontaktade

Jag har under förra veckan och denna vecka kontaktat totalt 40 kommuners alla högstadieskolor och gymnasium. Ett jobb som tar både tid och mycket kraft. Nu har jag ”bara” Stockholms stads alla skolor kvar, som är 138 st högstadieskolor +  88 gymnasium. Det ligger alltså nu i skolornas händer att bestämma om jag ska besöka dom. Tyvärr får jag nästan aldrig ens svar, så det är lite otacksamt arbete. Kanske jag har nått min topp av ”karriären” eller är jag bara i mitten av den? Det märks nästa termin hur det blir.

Idag hade jag en föreläsning i Örebro inför en friskola gymnasium, med ca 120 elever närvarande + några lärare. Scenen (kulturhuset) jag skulle stå på var väldigt högt uppe, så avståndet till eleverna blev ganska stort vilket gjorde det lite speciellt. Jag föredrar hellre att man är närmare eleverna, det går dessutom att höra eleverna lättare vid frågestunden. Jag kände mig inte så säker idag, kanske för att jag egentligen hade ställt in mig på att jag inte skulle ha någon mer föreläsning denna termin. Denna skola bokade mig nämligen i torsdags, så det var väldigt kort varsel. Men lärarna var nöjda över föreläsningen och även rektorn, som var väldigt tacksam för att jag kom dit.

Efter skolan så skulle jag dra till radiohuset för att spela in en intervju som kommer sändas imorgon på P4 Örebro. Intervjun skulle egentligen direktsändas precis innan föreläsningen skulle vara, men tekniken strulade till det så det gick inte att sända den. Det är ju ungefär samma frågor som kommer på sådana intervjuer, så svaren brukar vara ganska klara för mig redan innan. Här kan du lyssna på intervjun.

Det är nu 24 dagar kvar tills Svenska Hjältar galan sänds.

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Skolorna är nu kontaktade

 1. Grief skriver:

  Även många av oss elever på IT-Gymnasiet Örebro uppskattade din föreläsning väldigt mycket och är väldigt tacksamma för att du kunde komma på så kort varsel! Snacket så här dagen efter i skolan är extremt positivt om din föreläsning och jag tror att många ångrar att de inte kom igår nu när de hör hur de andra pratar om din föreläsning.
  Lycka till med resten av dina föreläsning och i ditt arbete mot mobbning!

  MVH
  Christian Swidén
  IT-Gymnasiet Örebro

 2. Kristall skriver:

  Här finns en skola där din föreläsning skulle behövas. Har dock en vag känsla av att rektorn inte kommer att bjuda in dig…

  http://svt.se/2.22620/1.2615217/skolinspektionen_polisanmaler_lundsberg
  http://svtplay.se/v/2615649/langre_intervju_med_lundsbergs_rektor

  • Björn Hultman skriver:

   Ja, det är hemskt att det kan förekomma år 2011..

   Jag säger som jag brukar, skulle jag besöka alla skolor som har brister med ämnet skulle inte alla 365 dagar räcka till tyvärr..

 3. Björn.

  Kommer du ihåg att Skolverket kom med en rapport om de olika antimobbningsprogrammen för snart ett år sedan? Där fick inget av programmen godkänt och företrädarna för programmen gick i taket. Den debatten rasar nu på Lärarnas Nyheter igen.

  En Skolkurator och en lärare är fly förbannade och hävdar nu bestämt att Skolverket försöker tysta kritiker av deras allmänna råd. Skolverket och de forskare som stod bakom rapporten har å sin sida gått fullständigt i taket nu och hävdar att de är förolämpade.

  http://www.lararnasnyheter.se/pedagogiska-magasinet/2011/11/08/vill-skolverket-tysta-kritik
  http://www.lararnasnyheter.se/pedagogiska-magasinet/2011/11/23/forolampande-vi-skulle-ga-maktens-arenden
  http://www.lararnasnyheter.se/pedagogiska-magasinet/2011/11/22/skolverket-tystar-inte-kritik

  För min del låter det som om att det är lugnast om skolan tog fram sina egna program och sedan struntade i alla dessa tomtar som inte ägnar sig åt att bekämpa mobbning utan mer ägnar sig åt interna strider om vem som ska ha makten att ge skolan råd om hur de bör arbeta.

  • Björn Hultman skriver:

   Ja du, jag är förvånad över att skolorna fortfarande stirrar sig blinda på rapporten, det är snart 1 år sedan den kom ut, under det året hade man kunnat göra mycket år problemen i skolorna. Att dom inte lärt sig att man ska kartlägga sin egen skola och ta olika insatser ifrån varje metod, som behövs på sin egen skola tex har man inte lärare ute på rasten så fixa ett sådant system. Jag tror mycket handlar om att nu är skolorna desperata, de har satsat mycket pengar på att köpa in en metod och då vill de fortfarande köra på den metoden, istället för att erkänna att det kanske var fel att köpa metoder och tro att det är det bästa. Det behöver inte kosta så mycket pengar att jobba både förebyggande och stoppa enskilda fall, det blir snarare dyrare i längden om man inte gör tillräckligt. Jag tycker inte man ska fokusera så mycket på rapporten längre, vi kan aldrig komma vidare i ett arbete om vi fortfarande är upprörda över hur den genomfördes. Visst satsade regeringen 40 miljoner på utvärderingen, vilket är en katastrof enligt mig då dom pengarna kunde gått till att utbilda lärarna istället, som är mer långsiktigt sätt att lösa olika fall.

   Jag var och besökte Friends kontor i veckan och diskuterade om hur jag tyckte dom kunde arbeta bättre på och förändra i sitt arbetssätt. De tog till sig dom tips jag hade och skulle kolla om det kunde genomföras. Det handlade bland annat om att det bästa är om eleverna själva ansöker om kamratstödjare och sedan gör läraren intervjuer om vilka som de tycker är lämpligast, det man gör genom det är att ta fram de som verkligen brinner för ämnet. Sen sa jag även att jag tycker deras fokus ligger lite för mycket på elevernas ansvar, när största ansvaret ligger hos vuxna. Vi pratade även om att göra en gala/evenemang framöver.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s