Info om KBT terapi

I programmet ”Efter 10” tar de denna vecka upp om krav och prestationer. Idag tog de bland annat upp om KBT terapi, som får mig att tänka på mitt äldre inlägg om det. Du kan köpa min bok om du vill läsa hela min blogg i pappersformat. Här.

Det äldre inlägget, från mars 2009:

Jag har under en längre period fått KBT hjälp, kognitivt beteendeterapi av olika psykologer. Det man gör är att koncentrerar sig på vilka tankar man får innan vissa känslor uppkommer, på detta sättet kan man förhindra en del känslor och beteende. Dvs om man tänker att jag är utan vänner, då blir känslan också att man känner sig ensam och på detta sättet backar man tillbaka, man blir mer innesluten i sig själv., vilket i sin tur leder till ännu mindre nya kontakter. Eller tänker man att jag inte klarar av den här uppgiften, då blir känslan av att man är okunnig och dålig, vilket i sin tur leder till att man både undviker att göra uppgiften och ger en bekräftelse på att man är usel.

Jag har under måånga år tyckt att kalas är jobbigt. Det har med detta att göra, att jag tänker att det kan bli jobbigt under kalaset, då känner jag känslan av att det är obehagligt, vilket i sin tur att jag drar mig ur till att gå på kalaset. Allt detta har ju påverkats av min tidigare mobbning, då jag fått både min självkänsla och självförtroende i botten. Man måste alltså hitta tankarna, så man kan ändra dom, för att sedan ändra känslor och beteende. Man kan då göra en SORK undersökning. S Stimulus – O Organism – R Respons – K Konsekvens

 • Stimulin: jag ser odiskad disk
 • Organism: jag blir trött
 • Responsen blir undvikande
 • Konsekvensen blir ångest.

Att höra varje dag i skolan att man är ful, äcklig och dum tar på sitt eget psyke rejält. För man intalar sig själv om att det dom säger är rätt, att man är ful. Detta måste man då behandla genom terapi för att bli av med den bilden om sig själv. Att ha dåligt självförtroende och självkänsla förvärrar även det sociala livet, för tyvärr märker man ju fort vem som har bra/dålig självkänsla. Än idag har jag svårt för att tycka att jag ser bra ut, det är mer att man har accepterat för sig själv att det är såhär man ser ut.

Detta är ju ytterligare en följd av vad som blir av mobbning. Man måste acceptera alla som dom är, man måste även tycka om sig själv, för att klara av det sociala livet. Vi alla är olika, det är bara att acceptera det. Det blir ju tyvärr också så att man jämför med andras utseende, vilket bara förvärrar ju situationen ännu mer. Mobbningens följder är mer än vad man tror och tänker på tyvärr.

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Info om KBT terapi

 1. Hej Björn!

  har läst att du tyvärr inte har möjlighet att komma upp till K-fors kommun och föreläsa om mobbingen i skolan! TRÅKIGT!

  Vill att du tittar på det här!

  Mvh Kalle

 2. Jessica skriver:

  Fan vad bra du skriver… Lycka till med allt. J

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s