Med fokus på nätmobbning och metoder

Igår sändes Skolfronts program med fokus på antimobbningsmetoder som finns samt nätmobbning. Beo, Yasmine och en rektor på ett gymnasium diskuterade detta. Du kan se det här.

Rekordskadeståndet som BEO krävde på en utsatt elev på en resursskola, blev ett riktigt fiasko. Summan från 432 500 kom ner till 70 000. Läs det här.

På torsdag har jag veckans föreläsning, som sker i Uppsala på ett gymnasium för ca 150 elever.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Med fokus på nätmobbning och metoder

 1. Karolin skriver:

  Ja jag tycker det är så dåligt av samhället att inte hjälpa dem. Det är det jag menar, man kan inte bryta en trend som pågppått i evigheter när de inte tas på allvar.

 2. Björn,

  Det finns ett par saker man kan säga om den här debatten. Det är till att börja med fel att alls tala om nätmobbning då det är samma mobbning på nätet som finns i övriga samhället. Detta fick jag reda på nu för lite sedan under en kurs om digitala kulturer som jag läser på distans. Termen nätmobbning finns alltså inte inom forskningen vad jag kan förstå. Detta är något som är relativt nytt så det är därför inte konstigt att det är få som känner till det hela.

  Det är vidare som så att barn- och elevombudet, men också en del andra debattörer, bör läsa den svenska lagen. Där framkommer att skolan har ansvar för vad som sker på skoltid. Resten är formellt sätt föräldrarnas ansvar så länge individen är under 18 år. Sedan är det individen själv som har ansvaret.

  Om det däremot är så att mobbningen skett i skolan och det går till rättegång så har alltid huvudmannen bevisbördan för att visa att någon kränkande behandling inte ägt rum. Nu verkar det som om att tingsrätten och hovrätten i det närmaste på egen hand rivit upp detta och lagt över bevisbördan på Barn- och elevombudet. Se länk till artikel nedan. Detta beslut är nu uppe för prövning i Högsta domstolen som ännu inte tagit ställning till om de ska pröva fallet. Där krävs tillstånd ju för att få sin sak prövad.

  Det är dock som så att detta aldrig borde ha behövt gå till Högsta domstolen. För Skollagen är oerhört tydlig på den här punkten. Så här står det i Skollagen:

  ”14 § Om ett barn eller en elev som anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling enligt 9 § eller repressalier enligt 11 §, visar omständigheter som ger anledning att anta att han eller hon har blivit utsatt för sådan behandling, är det huvudmannen för verksamheten som ska visa att kränkande behandling eller repressalier inte har förekommit.”

  Jag kan överhuvudtaget inte se hur man kan tolka lagen som att det är BEO som är ansvarig för bevisbördan i en domstol i den här typen av fall. Jag har verkligen inget emot att Högsta domstolen får pröva fall som rör lagstiftningen om mobbning. Men då ska det vara seriösa mål där det finns tveksamheter kring rättstillämpningen. Det ska inte handla om fall där det handlar om att tingsrätten och hovrätten antingen inte är läskunniga eller så inkompetenta att man inte förstår juridiska grundbegrepp. För det är ungefär vad som står till buds i det här fallet.

  Länk: http://www.lararnasnyheter.se/lararnas-tidning/2011/10/13/beo-tingsratten-feltolkar-lagen

  Vi får hoppas att Högsta domstolen rättar till de felaktigheter som man uppenbarligen har ägnat sig åt i tingsrätten och hovrätten.

  • Björn Hultman skriver:

   Jag kände inte till detta fall som du ger exempel på. Men det är ju såklart skandal och helt sjukt att tom domstolarna tolkar lagen fel. Det är ju som det där fallet jag tog upp för ett år sedan, där jurister på ett seminarium hade talat om hur man ”kommer runt” BEO:s arbete och ska kunna bli fria ifrån alla anklagelser där de uppmanade om att BEO är livsfarlig. Där har vi ju ytterligare ett exempel på att oavsett om vi har bra lagar så tar inte vuxna människor mobbning på allvar. Varför? För de har ingen som helst empati för de utsatta. Det kan ju knappt bli tydligare i lagen tycker man.

   Jag tycker vi har diskuterat färdigt om nätmobbning, vi har två olika vinklar på hur man ser på saken. Så länge det rör elever på skolan, så påverkar detta skolans miljö och då har även skolan ett ansvar. Jag hävdar alltså inte att det enbart bara är skolans, jag menar att nämobbning krävs ett samarbete mellan föräldrar och skolpersonal. Det finns exempel på skolor där man tar nätmobbning på fullaste allvar, oavsett om det sker på skoltid eller fritid. Det skapar problem om vi delar upp det på skoltid eller fritid, vi alla är delaktiga i att detta fortsättet, vi måste ta vårt eget ansvar och inte skjuta över det till andra. Vad du menar med att man inte får kalla det nätmobbning fattar jag inte vad du menar med..? Det är självklart att exakt alla kränkningar som sker på skolan kan ske på nätet förutom den fysiska. Ordet är ju bara en förklaring på att det sker på nätet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s