Tillbaka med nya tag 1 augusti!

Sommarlovet har börjat och 50 000 utsatta elever kan andas ut i 2 månader, då de slipper möta sina plågoandar. Dock sker ju fortfarande en del kränkningar på nätet under tiden. Min vår har varit både intensiv och intressant. Stora media delen var min åsikt om hämnd i DN, där jag fick enormt många reaktioner (över 300), tyvärr mest negativa. Jag har varit och föreläst i Uppsala, Gävle, Örebro, Flen och inför mina gamla gymnasielärare. Jag har mött många elever med intressanta berättelser.

Dags att blicka framåt, mot höstterminen! Jag kommer fortsätta vara envis med att kontakta skolor, likaså med att få ut mitt budskap i media. Jag kommer även finnas där för utsatta elever som behöver hjälp. Med andra ord, min kamp mot mobbningen fortsätter 1 augusti då jag är tillbaka igen. Mitt syfte är ju att röra om i samhället och få tankeställare hos folk, en kamp till ett bättre samhälle.

Såhär kan det gå om inte samhället agerar vid mobbnings fall.

Första fallet om utfrysning som gått till hovrätten, nu har resultatet kommit. Läs här

Ha en skön sommar! Tveka inte att kontakta mig på motmobbning@gmail.com

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Tillbaka med nya tag 1 augusti!

 1. Kalle skriver:

  Hej åter!
  Hoppar in här och läser dina rader, lite då och då, å jag blir alltid lika glad över dina så kloka ord!
  Vill komma med ett eget blogginlägg som har rubriken ”Nej, vi äger inte, våra egna barn, och ingen äger rätten, till någon annans liv!” Ett ämne som måste diskuteras mer eller mycket mer!
  Länken är: http://ordensblogg.blogspot.com/2011/06/nej-vi-ager-inte-vara-egna-barn-och.html

  Ha en toppendag å tack för kaffet

 2. bortabrabloggen skriver:

  Viktig blogg, ska läsa ikapp här nu. Tack för din kommentar hos mig! Emmy

 3. Kalle skriver:

  Hej Björn!
  Hoppas du trivs å njuter av din semester, tittar som vanligt in,
  men nu vill jag delge dig en länk om skolan!
  http://ordensblogg.blogspot.com/2011/07/problem-barnet-skolan.html

  Ha det bäst Björn!

 4. Kalle skriver:

  Björn jag gillar det du säger, skriver och gör för alla som är utsatta för en mobbare:)
  Ha en fin dag du me:)

 5. frekar06 skriver:

  Tackar för tipset på min blogg. Vet vi om kommunen kommer överklaga eller om detta kommer bli den fastställda domen? Känns utan att vara riktigt insatt i fallet som att det skulle vara om Högsta domstolen fick chansen att ta upp detta i syfte att fastställa vad som faktiskt gäller (praxis).

  Nu har Tingsrätten och Hovrätten kommit till olika slutsatser om jag inte minns helt fel. Det talar för att det vore bra både för kommunerna, BEO och för övriga berörda i skolan att vi får klarhet i hur lagstiftningen egentligen ska tolkas. Det är ju också viktigt för politikerna att få reda på hur högsta instans tolkar lagen, något som i sin tur kan leda till att man behöver titta på om det finns oklarheter i den lagstiftning vi har. Vi behöver inte minst praxis kring vilka ersättningar som kan krävas för vad. Här dömer domstolarna på lägre nivå (främst tingsrätterna) olika skadestånd för samma typ av kränkning. Frekar06

  • Björn Hultman skriver:

   Jag håller med dig, det är ganska konstigt hur man kan döma samma händelser på olika allvarlighets nivåer. Jag anser att mobbnings fall inte ens ska behöva komma till domstol, för det här är en sak VARJE skola ska lösa. Så vi ska nog satsa mer på skolnivån istället för lagar, jag tror att för mycket lagar också skapar problem. Kunskap, förståelse och engagerade personer krävs, både inom kommun, skola och inom tingsrätt. Kommunerna måste även lägga mer pengar på detta ämne, så att skolan har råd att ge personal utbildning, föreläsningar och att lärarna är villiga att hjälpas åt. Vi måste jobba mer förebyggande än vad vi redan gör. Skolorna vet ju att det dom gör inte är okej, men det handlar ju om att de struntar i lagar och kör sitt eget lilla race (den typiska, ”nej vi har ingen mobbning här”). Det är ju som att jämföra med införandet av skolk i betyget, dom som skolkar skiter ju i om de får ig i det för dom har ju redan gett upp om att få bra betyg. Vi måste komma ihåg att varje mobbningsfall är unikt, därför är det också väldigt svårt att göra saker tydligare. Vi kan ju även jämföra med införandet av likabehandlingsplan som är lag på, men följer skolorna den? Dom är ju inte ens godkända som planer.. Vi får inte stirra oss blinda på att allt ska lagstiftas, vi måste snarare fokusera mer på moral.

 6. frekar06 skriver:

  Björn,

  Skolverket har nu uppdaterat sina allmänna råd för likabehandlings arbetet i enlighet med den nya Skollag som har trätt ikraft för några dagar sedan. Den finns på http://www.skolverket.se. Vill också tipsa om att Barn- och elevombudet var i Almedalen och diskuterade skola och sociala medier, ett seminarium som man kan se på Youtube (BEO är med ca 17 minuter in i seminariet). Där diskuterades allt från skolans ansvar till att många elever som är utsatta hittar stöd på nätet och i de sociala medierna. Länk finns nedan.

  Det jag reagerade lite på är att man fortfarande inte i de allmänna råden tar upp Internet och sociala medier och visar på hur dessa kan användas som redskap i arbetet mot mobbning. Det är ju inte bara det interna arbetet som skolan gör som torde vara viktigt utan också det som faktiskt syns utåt. Twitter, Facebook och Bloggar kan fungera som utmärkta informationskanaler för att sprida information om mobbning.

  Att sprida kunskap om mobbning skulle kunna ge stora effekter långt utanför den egna skolan. Man kan ha webbtidningar om mobbning och kränkande behandling. Man kan bygga hela organisationer mot mobbning i skolans regi på webben. Eller varför inte antimobbningsövningar i Second Life (virtuell värld). Detta till en mikroskopisk kostnad då det mesta av det man behöver är helt gratis. Professionella utvärderingar av likabehandlingsplaner kan göras gratis med Google Docs, där man dessutom kan samarbeta mellan elever, lärare och rektor osv. på ett enkelt sätt för att utarbeta en likabehandlingsplan som håller måttet gott och väl.

  Det duger alltså inte att skylla på att man inte har pengar till det här arbetet då det finns oerhört mycket man kan göra som är helt gratis. Verktygen för ett gott antimobbningsarbete finns på nätet, men det är ingen som verkar vilja ta ansvar för att de faktiskt blir använda. Istället köper man in ovetenskapliga antimobbningsprogram för tusentals kronor. Det är att köpa sig fri från sitt eget ansvar. När ska skolorna börja formulera sina egna program för att bekämpa mobbning? Jag tror det finns väldigt mycket goda idéer ute i verksamheten, men som aldrig kommer upp till ytan därför att man inte ens försöker. Frekar06

  • Björn Hultman skriver:

   Jag såg klippet redan när det direktsändes på lärarkanalen.

   Allmänna råd om likabehandlingsplan? Ja du, skolorna följer väl inte ens den tidigare råden ifrån skolverket. Man börjar skylla på annat istället för pengar, det som oftast skylls på är att lärarna inte har tid med att arbete med det hela, de har för mycket annat säger man. Men jag håller med skolan borde använda sig mer av sociala medier och internet än vad de redan gör. Men tror inte de prioriterar det i första taget tyvärr. Det tar nog många år innan vi ser det bli vanligt i skolorna. Som jag skrev i förra kommentaren, vi behöver få in mer känslor, förståelse och empati i skolans värld. Det är lätt att lagar och regler blir kalla i ett dokument/papper och tyvärr glöms bort att det handlar om människor och främst barn som far illa. Där har du en stor anledning till varför ämnet inte tas på större allvar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s