Lokala tv4 intervjuade idag

Dag 2 av 3 föreläsningar är avklarade. Idag en friskola i Örebro. En intressant gymnasieskola med 150 elever. Det tråkiga med det hela var att lokalen jag var i höll på att byggas om, så det kändes lite barack liknade med det hela. I lokalen fanns närmare 70-80 personer + Tv4 Örebro. Japp, dom var där och filmade och gjorde en kort intervju. Vet inte när det sänds, kanske sena sändningen ikväll 22:30.

Idag var de flesta frågorna ifrån lärarna, vilket var både intressant och bra. Det visar ändå att de vill lära sig nya saker om ämnet. Bland annat kom frågan upp om man ska införa lag om civilkurage och det tycker jag är lite fel väl att gå. Man bör nog mera ha känslor inblandade än en lag som säger att man måste visa det. Det är just det felet skolor gör gällande likabehandlingsplanen, de ser den bara som ett papper bara för att man måste ha pappret, men man ska ju se det som ett levande och utvecklande arbete. Civilkurage handlar ju om att hjälpa andra och vara en bra förebild och tänka på vad man själv skulle vilja ha för hjälp i samma situation.

Efter föreläsningen skulle eleverna jobba i grupper med diskussionsfrågor som skulle ligga till grunden till likabehandlingsplanen och fortsatt arbete med ämnet. Skolan jobbar mycket med att eleverna som har en diagnos ska bli lika rättvist behandlade som alla andra. Bra grund tycker jag!

Imorn avslutar jag vårterminen med min 38:e skola!

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Lokala tv4 intervjuade idag

 1. Isabel skriver:

  Precis, man ska VILJA hjälpa andra och vara en bra förebild. En lag ska absolut inte behövas.Tänk om alla föräldrar kunde lära sina barn att behandla andra som de själva vill bli behandlade.

  • Björn Hultman skriver:

   Ja du Isabel, här måste vi även jobba på vuxnas beteende. Dvs vuxna kan vara precis lika elaka dom, så vuxna är tyvärr inte alltid bra förebilder. Jag skulle vilja säga att grunden består i att inte ens vuxna har ett vettigt beteende och de har ju ingen kunskap om ämnet heller.

 2. frekar06 skriver:

  Om man ser likabehandlingsplanen som ett dokument som bara ska sitta i en pärm så blir det problem. Dessvärre klarar sig många skolan från ansvar för detta då dessa tas fram när inspektionen kommer. Problemet med att skolor sätter dessa dokument i en pärm vill jag lösa på två sätt. För det första vill jag se en ändring i Skollagen. Denna innebär att skolor inte längre ska utvärdera efter varje läsår utan att skolorna blir tvingade att utvärdera och kritiskt granska sin egen plan hela tiden. För det andra vill jag se att det man tvingar skolorna att ha ett skolombud. Skolombudet skall kunna riva upp beslut som tagits av rektor och andra på skolan om de inte är förenliga med skolans lokala regler, styrdokument, likabehandlingsplan osv. Det skulle sätta skolan under press att göra något. Elever som har blivit kränkta kan få sin sak prövad i ännu en instans utan att behöva ta det för många allt för stora steget att gå till BEO och de elever som anklagas för mobbning får också möjligheten att få sin sak prövad. Det är på tiden att någon tar tag i problemen. För det är tämligen uppenbart att den lagstiftning vi har idag inte fungerar särskilt väl i verksamheten. Jag tror inte på hårdare lagstiftning dock. Här krävs helt andra åtgärder. Som till exempel att vi sätter fart med den värdegrund som ändå ska förmedlas till eleverna. Jag vill också se frågor som rör mobbning och likabehandling inskrivna i ämnesplanerna för Samhällskunskap (det är väl främst där frågan hör hemma). Mobbning är en fråga för hela samhället och inte bara för skolan. Det duger heller inte med att tro att man bara kan arbeta med interna åtgärder i verksamheten, vi måste också vidta åtgärder externt. Idag kan till exempel alla som vill utan kostnad starta en hemsida eller blogg. Det är ett utmärkt exempel på hur man kan arbeta externt med mobbning. Skolan skulle till exempel kunna driva sin egen tidning eller dylikt på nätet tillsammans med eleverna i dessa frågor. Då kan man dessutom få in hanteringen av olika medier i det hela. Det man ofta får höra är att det är för kostsamt att arbeta mot mobbning. Men bara genom att använda Internets olika möjligheter kan man vidta en hel drös åtgärder för att arbeta mot mobbning. Det är ofta gratis verktyg dessutom. Det duger med andra ord inte att påstå att det inte finns resurser. Frekar06

  • Björn Hultman skriver:

   Bra förslag Fredrik! Skoltidningar finns på endel skolor faktiskt, för något år sedan blev jag intervjuad inför en sådan skoltidning. Bra förslag, borde tas till vara mer! Det är också bra idé om skolombudet, då idag inte går att överklaga rektorns beslut.

 3. Isabel skriver:

  Om barn och ungdomar ska kunna ändra på sig måste vuxna också göra det, FÖRSTDet är inget fel i att alla jobbar tillsammans mot gemensamma mål, men det är vuxna som ska ha huvudansvaret.

 4. Isabel skriver:

  jag vet, jag upprepade typ bara på mitt eget sätt 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s