Ångest och självskador ökar bland unga!

Igår kom det ett nytt lagförslag om Lex Sarah inom skolan, dvs som Lex Maria inom vården, man tvingas rapportera fallen högre upp än till rektorn. Det kan vara till kommunen, skolverket eller skolinspektionen. Man kan ju undra varför det aldrig tidigare funnits något sådant inom skolan. Det handlar om missförhållanden som skolan gjort att en elev inte fått tillräckligt med särskilt stöd eller en person som är utsatt för mobbning inte får hjälpen. Ni kan läsa mer om förslaget här.

I förmiddags sändes ett mycket bra radio reportage från Barnaministeriet dokumentär om ångest, självskadebeteende och mobbning. Det var om 16 åriga Anjelica som skadade sig själv och fick hjälp som inte hjälpte. Värd att lyssnas på, gör det här.

Jag får själv mycket frågor om självskador till mig, folk som vill ha hjälp. Igår fick jag även en till bokning, den är i Uppsala, så nu blir det en turne för mig i 3 olika städer 3 dagar i rad, Gävle och Örebro med. Fint terminsavslut! Lediga datum finns nu endast 2-6 maj (startar igen i aug)

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Ångest och självskador ökar bland unga!

  1. svar : ja, det är verkligen så det funkar inte att snacka med vuxna det hjälper inte och att man säger åt dom det hjälper faktiskt inte heller .. väldigt sällan

  2. frekar06 skriver:

    Den här lagen såsom den är presenterad nu är dessvärre helt tandlös eftersom den inte innebär någon sanktion mot den som bryter mot den. Med andra ord är det riskfritt att strunta i den. Det är dessutom som så att det bara är väldigt allvarliga missförhållanden som ska rapporteras till Skolinspektionen. Men det är åtminstone en markering mot skolorna att det är dags att skärpa sig. Jag hade dock gärna sett väsentligt mycket mer av denna utredning än vad som nu blev fallet. Mina förhoppningar och förväntningar var nog högre ställda än vad som blev resultatet här.

    • Björn Hultman skriver:

      Jag håller med dig, det är helt riskfritt att bryta mot den lagen, som den är presenterad. Men BEO berättade igår i aktuellt att dom håller på att tittar igenom det, så det iaf skulle bli någon skillnad med att man inte anmäler.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s