Skåpsansvar för elever

Jag har länge undrat om man verkligen kan ge skåps ansvar till elever i högstadiet? Ni känner säkert till det klassiska skåps klottret, eller uppbrutna skåp, eller att nycklar skäls eller tappas bort. Men ni har antagligen aldrig tänkt på att det är en väg man kan gå för att upptäcka mobbning, dvs ett tecken som visar att en eller flera ogillar en viss person. Jag tycker det är viktigt som lärare att notera för eleverna att det är inte ett okej beteende att förstöra andras skåp på ett eller annat sätt. Enligt lagen går det ju som skadegörelse.

Det vore bra att ta in eleverna på ett samtal för att de ska förstå vad de gör. Har man svårt att ta reda på vem det är, så bör man ju fråga skåps grannen om den sett någon förstöra skåpet. Som elev bär man ju ett ansvar att sköta sitt eget skåp, men är det tydligt med att även sköta så man inte förstör andras? Ni tänker säkert nu, varför tar jag upp detta, men tänk er själva att få se dessa kränkande ord på ett skåp, som är sin egen ägodel i skolan. Det är en del av den mobbning som sker, som är ett redskap som mobbarna använder sig av.

skåp

Jag har under mina föreläsningar hört olika historier om skåp, bland annat har en elev blivit inlåst i ett skåp där vaktmästaren fick bryta upp skåpet, som var en av de värsta historierna jag hörde.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Skåpsansvar för elever

  1. Du är så himla bra. Ville bara säga det.

  2. Tilde skriver:

    Hej Björn! Jag läste intervjun med dig på Slipsens.se, och jag ville bara kika in här för att berätta att jag tycker att du är en otroligt stark person som har tagit dig igenom det du har varit med om. Att du dessutom föreläser om detta är mycket modigt och beundransvärt. Det finns många som är med om samma saker varje dag, och ofta kan det nog kännas skönt att veta att man inte är ensam i världen. All heder, det borde finnas fler som dig! Tag hand om dig! / Tilde

    • Björn Hultman skriver:

      Tack Tilde, kul att du gillar bloggen och det jag gör. Jo, det borde vara betydligt fler som håller på med detta! Japp, de flesta säger att det är modigt och starkt, själv tycker jag att det är en självklarhet, kan man rädda en enda utsatt elev är det guld värt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s