Dags att tänka vuxet och långsiktigt!

Tänk om vi alla bara skulle tänka på oss själva? Hur skulle världen se ut då? Att stoppa  det enskilda fallet och att inte tänka steget längre, är inte speciellt smart för att minska våld och mobbning i samhället. Under tiden vi lägger energi på att stoppa fallet, kommer ny mobbning uppstå med nya elever och då ligger vi på plus minus noll, vi måste alltså jobba parareellt med ett förebyggande syfte. Jag måste lägga till en sak som få verkligen har förstått, dom i klippet som ingenting gör, dom har accepterat att händelsen händer. Det är ett sätt som den utsatte kan få hjälp med, utan att våld behövs tas in, sen vuxnas ansvar självklart, hade det även funnits lärare ute på skolgården hade dom gått i mellan och särat på eleverna.

Här är det enormt mycket saker vi måste jobba på. Men att ingen orkar tänka så är skrämmande, istället fortsätter alla tänka, jag slår tillbaka och sedan är allt löst. Är det verkligen löst? Elever som ser på, dom får ju åsikten om att våld är helt okej på våran skola. Det är inte konstigt att dagens skolor kallas för flumskolor, där får ju eleverna göra precis som dom vill och lösa problemen på helt egen hand.

Händelsen hade undvikits genom:

 • Vuxna på rasten
 • En bra och förebyggande likabehandlingsplan
 • Jobba med normer attityder, värderingar i skolan för eleverna
 • De som ser på kunde ha ingripit och särat på de inblandade
 • Den utsatte kunde ha gått därifrån och försök springa till vuxen direkt.
 • Mer föräldrar som tar ansvaret för sina barn och inte låter dom få göra som dom vill

Det är många som säger att det fanns ingen annan lösning på problemet. Uttrycket ”bättre fly, än illa fäkta” är bra i det sammanhanget. Det är dom som inte förstått mitt förebyggande tankesätt, det är dom som är fara i samhället. Men visst, vi låter alla få göra som dom vill i samhället och att ingen ska kunna få sätta ner foten (genom att säga att hämnd är fel).. det blir säkert bra, eller inte!

Ska vi tolka alla lagar på vårat eget sätt också kanske? Nej, riktlinjer och vägledning behövs!

Det är en del som också säger att jag ger för mycket skuld åt den utsatte. Nej, båda har lika stort ansvar i att inte fortsätta slagsmålet och självklart har vuxna det största ansvaret. Förstår ni inte att vi alla i samhället bär ansvaret för att våld och mobbning i samhället finns?! Att gå mot strömmen och våga säga och förklara vart problemen ligger, borde ses som en förebild. Mobbning är heller ingen konflikt, det är ett maktmissbruk.

Jag tar ansvaret, men frågan är om du gör det?

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Dags att tänka vuxet och långsiktigt!

 1. kurd skriver:

  Tror du på Gud ?

 2. malix skriver:

  ja maktmissbruk misshandel, jag inbillar mig att det faktiskt är misshandel från båda hålla och att det är vi vuxna som måste våga vara vuxna!

 3. Bibbi skriver:

  Svar: I din kommentar till mitt inlägg så verkar det som om du tror att jag hyllar den här killen som ger igen. Om du hade läst vad jag skrev så skrev jag att jag FÖRSTÅR dem som hyllar grabben. Och att de antagligen hyllar honom just för att de själva har varit eller är mobbade och att det kan vara skönt att se en mobbare få samma behandling. Som du själv skriver så är ju, tyvärr, det här med hämnd inbyggt i människans natur.I övrigt så håller jag med dig helt och fullt i hur man bör handla och reagera.Har en son som varit mobbad genom större delen av sin grundskoletid och jag har snackat med lärare och rektorer under alla dessa år men något gehör har jag inte fått av skolans vuxna. De har bara kallat det små konflikter och incidenter. Jag försökte tala om för dem att grabben som mobbar inte hade det så bra hemma heller. Till saken hör att min son har tränat judo sedan 7 års ålder och är väldigt vältränad och stark men jag har under alla dessa år lyckats intala honom att inte ge igen. Det är mobbarna som mår sämst m.m. Till slut var det en kompis till hans kusin, som är ett år äldre, som tröttnade på sonens värsta antagonist och tryckte upp honom mot en vägg och talade om för grabben att om han inte la av så skulle han få en omgång han sent skulle glömma. Efter det så slutade den här grabben att mobba.Som du säger så finns det så många bottnar i den här frågan.

  • Björn Hultman skriver:

   Jaså, du kan förstå dom. Det gör inte jag nämligen, hur kan man tänka lika illa tankar som exakt mobbaren gör? Att ha tankarna om att det finns ingen annan lösning än att göra lika dant tillbaka, då har det brustit enormt mycket i vuxenvärlden och det är där vi måste jobba!

 4. NinaCrown skriver:

  SV; Tack för att du skrev vad du tyckte om mobbing hos mig! Dock kan jag inte hålla med dig, precis som att du inte verkar kunna hålla med mig ^^ I min värld och så som jag levt måste man lära sig att man får skylla sig själv när man gör dumheter precis som att man får skylla sig själv om man tillåter att andra trycker ner en. Man får lära sig att stå upp för sig själv och lösa sina egna problem, och en del problem löser sig när man slår tillbaka.Och bara för att man slår tillbaka en gång betyder inte det att man byter mobbingroller, det kan faktiskt få det hela att sluta. Men det är vad jag tycker!

  • Björn Hultman skriver:

   nä, men det är så det funkar iaf, majoriteten av mobbarna har själva varit utsatta tidigare.. 55 % av alla killar som mobbar blir dessutom kriminella under 24 år, det säger en hel del. Det är ett missbruk och våld smittar av sig.. Mobbarna har ju själva problem också och ska dom alltså skylla sig själva att dom har föräldrar som är alkoholister osv? Att det är så få folk som insett vart problemet ligger, det är ju en av anledningarna till att vi sitter fast..Ska vi leva i en värld där ingen bryr sig om andra och att alla bara tänker på sig själva? Seriöst, vilket samhälle!!

 5. Sv: ja, lärarna behöver verkligen mer kunskap om det! Lärarna bryr sig inte ett dugg om mobbning om jag får säga det själv. De börjar bry sig när de ser att den drabbade har börjat skada sig eller liknande. Det är verkligen så sjukt. Blir så irriterad! Jo, mobbning förekommer också på arbetsplatser. Mobbning förekommer överallt, och det är de som är så sjukt! Jag önskar att mobbningen kunde stoppas helt! Ingen mår bra av det, varken den som mobbar eller den som blir utsatt för mobbning. Jag har själv blivit utsatt för mobbning så jag vet precis hur det känns! Så jag vet ganska mycket om vad jag pratar om.. Jag försöker hjälpa de som blir utsatta för mobbning så gott det går. Även om jag inte är till så stor hjälp så tycker många om att prata med mig om just detta och om mycket annat också. Jag har varit med om en hel del och jag vet rätt mycket om det jag snackar om!

  • Björn Hultman skriver:

   Ja precis, tyvärr har många drabbats och är drabbade, alla har någon koppling till ämnet, därför det är extra viktigt att ta upp problemet. Man ser, hör, man kanske är drabbad eller utsätter någon annan, eller så är man medlöpare (mobbarens kompis).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s