32 skolor i bagaget!

Föreläsnings skola 32 gjorde jag idag, jag var en aning nervös inför tågresan, då man inte alls kan lita på SJ. Men tåget var i tid dit, men inte hem. Jag hade 4 st för årskurs 6-9 och det märktes att det var ett mycket litet samhälle denna skola låg på. Som på de flesta skolor fanns ju såklart brister, bland annat var det få eller inga lärare ute på rasterna. Det var en del elever som berättade att lärarna visste att de var utsatta, men agerade inte tillräckligt. Det var nämligen så att lärarna pratade med mobbarna om problemet, men att det blev bra ett tag och sen blev det samma sak igen (exakt som det var för mig).

Föreläsningarna var intressanta, speciellt inför 6orna, då det var väldigt mycket frågor, de kunde inte ens hålla sig till slutet av föreläsningen som är avsedd för frågestund. Med åk 7 började dagen och det var några som gick ut och grät under tiden, precis som skedde för åk 9. Sen var det lunch och efter var det 8or och 6or. Jag fick uppfattningen om att en hel del lärare var något förvirrade när det gällde arbetsuppgifter om vem som har hand om vad. Det jag också reagerade på var att lågstadie-skoldelen hade rastvakter på skolgården, men på högstadie delen fanns inte många, ibland var det någon vuxen vid cafét berättade elever. Men det som alltid upprör mig när man har vuxna ute på skolgården är att de ALLTID står i grupp med sina kollegor och pratar med varandra och är därför inte uppmärksammade på vad som sker. Detta sker nästan på varje skola och inte minst på förskolor har jag observerat. När jag gick ifrån matsalen såg jag nämligen detta på skolgården.

Det är alltid lika intressant att möta elever ute i skolorna, speciellt dom som är utsatta just nu och kommer och berättar det för mig. Men det är tragiskt att en del elever skämtar bort eller förlöjligar problemet, men jag är övertygad om att även dom har blivit berörda under föreläsningen, men vågar inte visa det. Jag fick precis mail ifrån en elev som berättade att det var den bästa föreläsningen skolan haft sedan 5 år tillbaka, sånt känns extra skoj att höra!

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till 32 skolor i bagaget!

 1. frekar06 skriver:

  Detta citat passar väl ganska bra för att summera historien SJ: ”SJ, SJ, gamle vän. Konstigt att du lever än.”. Det är bedrövligt hur illa SJ fungerar för närvarande. Tur att du kom fram i tid med andra ord.

 2. frekar06 skriver:

  ”Jag fick uppfattningen om att en hel del lärare var något förvirrade när det gällde arbetsuppgifter om vem som har hand om vad.”Detta är nog dessvärre ganska vanligt förekommande. Det skrivs en likabehandlingsplan som är så luddig att den i princip kan innebära vad som helst. Och än värre, den skrivs för att skolan ska slippa ta sitt ansvar. Med andra ord man friskriver sig från ansvar genom otydliga formuleringar. Det börjar bli ganska tröttsamt med snacket om ”jag har inte gjort fel” eller ”det har jag inte ansvar för”. Vem tar ansvaret egentligen för antimobbningsarbetet idag? Många lärare hinner inte pga allt annat som ska göras (massor med dokumentation som man blir ålagd att göra uppifrån, denna tiden borde ägnas åt eleverna istället – då hade vi garanterat löst delar av problemet). Rektor vill oftast inte ta ansvar. Skolverket har visserligen sina riktlinjer, men vem som granskar dessa riktlinjer är oklart och politikerna tar inte mycket till ansvar. BEO försöker så gott det går, men kan inte driva alla fall som han egentligen kanske skulle vilja.

 3. Josephine skriver:

  Jag tror en del förlöjligar för att de inte vågar ta in verkligheten som den är, det är för ”jobbigt”…sen ska vi inte glömma alla dessa ”mobbnings”program på TV där människor sätts mot varandra och intrigspelet lyfts fram som något eftersträvansvärt. Vilka förebilder får egentligen barnen se???Det du gör är så himla viktigt.

  • Björn Hultman skriver:

   Ja, usch för dessa tv program, vi alla borde bojkotta dom! Jag har ju ganska mycket dissat dom här på bloggen..Tack, visst gör jag ett viktigt jobb, synd bara att inte fler hjälper till..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s